Det behövs mer forskning om vad överrepresentationen bland utrikesfödda beror på, menar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki. Foto: Johan Nilsson/TT

Sarnecki: ”Den stora frågan är vad det beror på”

Uppdaterad
Publicerad

Brottsförebyggande rådets nya rapport visar att utrikes- och inrikesfödda med utländska föräldrar i större grad registreras som brottsmisstänkta. Men få kan svara på vad det beror på.

– I generella termer visar det inga nyheter, säger Jerzy Sarnecki, professor i krimonologi.

Enligt Jerzy Sarnecki är uppgifterna i Brå-rapporten inga nyheter. Även om det är länge sedan Brå kom med sådan statistik så är frågan väl utredd sedan tidigare, konstaterar han.

– Frågan om invandrarnas överrepresentation i brottsstatistiken är en av de mest utredda frågorna, säger han och räknar till 39 olika studier som visar samma sak sedan 1974.

– Det visar att det finns ett väldigt kraftig politiskt tryck att undersöka frågan om överrepresenationen.

”Statistiken dåligt utredd”

Men trots det finns det stora frågetecken som ännu inte är utredda.

– Den stora frågan är vad det beror på, och den frågan är väldigt dåligt utredd. Det är först när vi vet vad det beror på som vi kan utforma brottsförebyggande åtgärder, konstaterar Sarnecki.

Han fortsätter:

– Ser man på ett längre perspektiv är det några saker att observera, och den kanske viktigaste är att överrepresentationen bland andragenerationens invandrare ökar, säger Sarnecki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.