Foto: Johan Nilsson / TT

SAS inför maskkrav för passagerare

Uppdaterad
Publicerad

Alla passagerare ska bära ansiktsmask ombord på SAS flygplan. Beskedet från flygbolaget går i linje med EU:s nya restriktioner.

Kravet på ansiksmask, som täcker näsa och mun, gäller alla passagerare över sex år från och med den 18 maj. Det meddelade SAS under onsdagen som en åtgärd för att minska smittspridningen ombord.

Kravet går i linje med EU:s nya riktlinjer, om ett maskkrav på flygplatser och flygbolag inom EU.

Även på finländska Finnairs flygningar är det obligatoriskt med ansiktsmask från och med 18 maj.

Ingen matservering

Det skandinaviska flybolaget har även infört andra åtgärder för att minska smittspridningen ombord på sina flygplan. Matserveringen ombord stoppas och lösa föremål som filtar, kuddar och tidningar i stolsfickan tas bort.

Desinficering av planet ska ske mellan resor för att minska risken för virusspridning och nya boardingregler ska säkra avståndet mellan passagerare.

– Hälsa och säkerhet är SAS viktigaste prioritet och vi vill att våra passagerare ska kunna känna sig trygga ombord, säger SAS vice säkerhetschef Mattias Hedrén i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.