SAS har drabbats hårt av coronapandemin. Foto: Johan Nilsson / TT

SAS redovisar ny brakförlust – hoppas på sommaren

Uppdaterad
Publicerad

SAS redovisar en förlust före skatt på nästan två miljarder kronor under kvartalet som avslutades i januari 2021. Flygbolaget hoppas nu på att vaccineringen ska leda till ökat resande i sommar.

Intäkterna rasade från 9,7 miljarder till 2,3 miljarder kronor och SAS-aktien dök inledningsvis med 3 procent på Stockholmsbörsen, men har nu återhämtat sig.

Pandemin och de striktare reserestriktionerna är anledningen till att SAS blöder intäkter, uppger den avgående vd:n Rickard Gustafson i en skriftlig kommentar. Flygbolaget hade 5,3 miljoner färre passagerare jämfört med i fjol och 900 000 jämfört med kvartalet före detta.

Finns hopp

Trots miljardförlust är Rickard Gustafson hoppfull att vaccineringen som pågår kan leda till lättade restriktioner i sommar.

”Vi noterar ett uppdämt behov av resande framöver och i takt med att vaccineringen tar fart världen över bör också rådande reserestriktioner kunna lättas och därmed göra det möjligt att resa igen”, skriver han i en kommentar på SAS sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.