Rickard Gustafson (till höger) lämnar flygbolaget SAS och tar över som vd och koncernchef för SKF Foto: Björn Larsson Rosvall/Johan Nilsson/TT

SAS vd lämnar bolaget

Uppdaterad
Publicerad

SAS vd och koncernchef Rickard Gustafson har beslutat att lämna SAS efter tio år, uppger bolaget på hemsidan. Han lämnar företaget senast den första juli 2021. Gustafson tar nu istället över posten som vd och koncernchef på Göteborgsföretaget SKF

”Efter tio intensiva och stimulerande år i SAS är det under första halvåret 2021 dags att lämna stafettpinnen vidare, i och med att jag har erbjudits en tjänst i en av Sveriges ledande industrikoncerner”, säger Rickard Gustafson enligt pressmeddelandet.

Ordförande Carsten Dilling tackar Rickard Gustafson för hans jobb, men är samtidigt öppen med att han önskar att det såg annorlunda ut.

”Jag är både besviken och ledsen över att Rickard väljer att gå vidare från sin viktiga roll i SAS.”, skriver Dilling.

Modernt ledarskap

Rickard Gustafson kommer istället att ta över som vd för kullagerjätten SKF i Göteborg. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande från bolaget.

”Rickard Gustafsons starka och moderna ledarskap, breda internationella erfarenhet och energi gör honom till rätt person att leda det fortsatta genomförandet av SKFs strategi och ta SKF till nästa nivå av lönsam tillväxt och utveckling”, säger Hans Stråberg, styrelseordförande i AB SKF, i pressmeddelandet.

Hård press

I december redovisade bolaget, som varit under konstant press under coronapandemin, en förlust på 3 043 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 226 miljoner kronor samma period föregående år.

Omsättningen sjönk samtidigt till 3 035 miljoner kronor jämfört med 13 435 miljoner kronor.

Rickard Gustafson skrev då att 2020/21 ”med största sannolikhet kommer att vara förlustbringande”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer