Foto: SVT

SCB: Rödgröna får egen majoritet

Uppdaterad
Publicerad
De rödgröna får egen majoritet i SCB:s stora partisympatimätning, som presenteras i dag.

Moderaterna backar med 1,2 procentenheter i SCB:s partisympatiundersökning för maj, jämfört med föregående mätning i november, och får 26,9 procent. Jämfört med valet 2012 har partiet tappat 3,2 procent.

Socialdemokraterna får 35,6 procent., och  S, MP och V får tillsammans egen majoritet med 50,5 procent jämfört med alliansen som får 40,7 procent.

Under och över spärren

Kristdemokraterna hamnar under spärren med 3,6 procent medan Centern får 4,2 procent.

Miljöpartiet får 8,5 procent av rösterna och är riksdagens tredje största parti. Sverigedemokraterna får 7,7 procent medan Vänsterpartiet får 6,4 procent. Folkpartiet får 6,0 procent.

Moderaternas nedgång och uppgången för FP och V är statistiskt säkerställda, övriga förändringar ligger inom felmarginalen.

Även Alliansens nedgång är statistiskt säker, enligt mätningen.

Uppåt för S

Socialdemokraternas 35,6 procent innebär inte någon statistiskt säkerställd förändring jämfört med novembermätningen, men en statistiskt säker ökning jämfört med valet 2010. S har tappat 0,4 procent till Sverigedemokraterna men fått 1,5 procent från Moderaterna.

Miljöpartiets 8,5 procent betyder inte heller någon statiskt säker förändring jämfört med novembermätningen men en säker ökning jämfört med valet. MP har nettovinster från samtliga allianspartier och förluster till S, V och SD.

För Sverigedemokraterna är förändringen mycket liten sedan föregående mätning, men sedan valet 2012 har partiet en statistiskt säkerställd uppgång på 2 procentenheter. Jämfört med valet har SD nettovinster från M och S samtidigt som det tappar något till ”övriga partier”.

Bekräftar trenden

SCB:s mätning har ett betydligt större urval än de kommersiella mätningarna,  cirka 9.000 personer. Den görs även under en längre mätperiod, en månad.

Mätningen bekräftar trenden i de övriga opinionsmätningarna: De rödgröna har ett klart övertag över allianspartierna. S, MP och V får egen majoritet med 50,5 procent medan allianspartierna får 40,7 procent. Då ska man komma ihåg att KD:s 3,6 procent inte skulle räcka in i riksdagen, och att de borgerliga där alltså bara skulle ha 37,1 procent.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet får tillsammans med sina 44,1 procent mer än de fyra borgerliga partierna tillsammans.

S större bland kvinnor

Bland kvinnorna skulle 39 procent rösta på S i dag och 26,2 procent på M enligt mätningen. För Moderaterna innebär det en minskning jämfört med den senaste SCB-mätningen i november, medan stödet för Socialdemokraterna ligger på ungefär samma nivå. Vänsterpartiet har stärkt sin ställning bland kvinnorna och får 6,5 procent, jämfört med 4,9 procent i november 2012.

Sverigedemokraterna har alltid haft starkast stöd bland män, men SD-ledaren Jimmie Åkesson har ambitionen att få mer kvinnliga väljare och de senaste mätningarna går stödet uppåt från en låg nivå. Bland kvinnorna i SCB-mätningen skulle 3,6 procent rösta på SD i dag, vilket kan jämföras med 2,1 procent i november 2010.

Partiet har dock under den tidsperioden ökat mer bland männen och får i den gruppen 7,9 procent av stödet.

Så gjordes mätningen

Visa

I undersökningen fick 9.000 statitstiskt utvala svenskar frågan Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?.

Undersökningen gneomfördes per telefon under tiden 2 maj till 27 maj. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer