”Vi tittar upp i samhällets tråkiga rumpa”

Uppdaterad
Publicerad

SVT träffade Henrik Schyffert och Fredrik Lindström som berättar om ”Ägd – pengarna eller livet?”, en föreställning som riktar kritik mot konsumtionssamhället – och dem själva.

Efter sin förra föreställning Ljust & Fräscht, om storstadsmedelklassens våndor kring boendet, ger Henrik Schyffert och Fredrik Lindström sig nu på konsumtionssamhället och ekonomin som religion i en ny föreställning som har premiär i februari nästa år med titeln ”Ägd – pengarna eller livet?”

– Vi hade hållit på med ”bo dig lycklig”-problematiken och den stora floden ”bo dig lycklig” leder fram till havet ”konsumera dig lycklig” och där står vi nu i deltat och rotar i  komposten och slamkanten och man hittar ju... säger Fredrik Lindström och Henrik Schyffert flikar in:

– Framför allt hittar man en evig jakt på status, att bevisa hur bra man mår och hur framgångsrik man är.

Handlar om självkritik

På frågan om det handlar om samhällskritik svarar Henrik Schyffert:

– Det är ju liksom vårt jobb, att titta upp i samhällets tråkiga rumpa med en liten ficklampa och säga ”ojojoj... så här ser det ut...”. Det är väl vad vi gör. Men det är också självkritik. Vi är ju en stor del av det här problemet själva, vi är två rika medelålders gubbar i innerstan som konsumerar mer och mer än många många andra, så det handlar det också om.

– En liten tillväxtkritisk sång- och danscabaret känns det som läge för. Innan allt går under så passar vi på att skoja och dansa lite om det.

”Svårt att välja mellan pengar eller livet”

När de själva får frågan ”pengarna eller livet?” dröjer de med svaren, men Fredrik Lindström säger till slut:

– Problemet är kanske att vi har syltat in oss i en situation där vi inte riktigt kan välja mellan de här sakerna. Vi tror att väldigt mycket av de saker vi gör för att vi ska bli lyckliga, kanske i själva verket är saker som vi måste göra för att vår kultur inte ska rasa samman.

– Bra svar! säger Henrik Schyffert och fortsätter:

– Den där tystnaden som kom efter frågan är ambivalensen och ängsligheten, och då tänker jag att dit ska vi, där vill vi vara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.