Schyman eldade upp 100.000

Publicerad

Ledaren för Feministiskt initiativ (FI), Gudrun Schyman, eldade upp 100.000 kronor i sedlar, riktiga sådana, på Hamnplan i Visby på tisdagsmorgonen.

Aktionen var ett sätt att visa på löneskillnader mellan män och kvinnor.
”Vi eldar upp pengarna eftersom vi vill uppmärksamma att det är just så mycket pengar som kvinnor förlorar varje minut i utebliven lön”, säger Gudrun Schyman i ett pressmeddelande och medger att aktionen kan tyckas desperat.

Skänkta pengar
-Det är en demokratisk skandal att vi har ett samhälle som systematiskt, decennium efter decennium, diskriminerar kvinnor, sade Schyman.
-Jag vet att många blir upprörda och arga över det här men vi är ingen välgörenhetsorganisation – vi är ett politiskt parti som vill förändra.

Pengarna har, enligt FI skänkts av ett reklamkollektiv.
Att förstöra svenska sedlar genom att bokstavligen bränna upp dem som Gudrun Schyman gjort är inte olagligt, enligt Riksbankens presstjänst.

Mothugg och medhåll
Feministiskt initiativs pengabränning i Visby är respektlös mot alla dem som inte har några marginaler. Det säger Annika Qarlsson, ordförande för Centerkvinnorna.
-Det är ett hån mot alla dem som har svårt att få sin ekonomi att gå ihop, mot dem som jobbar och sliter med låga löner. Jag tycker inte det finns något konstruktivt i det.

Men Roks håller inte med.
-Jag förstår symboliken, kvinnor har en sämre ställning. Det här är FI:s sätt att uttrycka det. Det respekterar jag, säger Angela Beausang, ordförande i Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige).

Vad pengarna kunde ha räckt till annars beror på vad man jämför med.
-De har fått pengarna av dem som har dem, konstaterar Angela Beausang.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer