Foto: TT

SD går till val på minskad invandring

Uppdaterad
Publicerad

SD:s prioriteringar inför valet 2014 liknar de från 2010. En skillnad är att man satsar på bättre arbetsvillkor i vård och omsorg.

Sverigedemokraterna går åter till val på minskad invandring, hårdare tag mot brott och bättre villkor för pensionärer.

SD behandlade på söndagen sin valplattform och mycket är sig likt jämfört med valet 2010. Partiet försöker dock bredda sig genom att lägga till ett fjärde profilområde; förbättrade arbetsvillkor i vård och omsorg. Det kan ses som en del i SD:s strävan att få fler kvinnliga väljare.

– Det bir ju det per automatik så eftersom absolut merparten av dem som jobbar i offentlig sektor i vård och omsorg är kvinnor, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Bland SD:s förslag på området finns ett statligt stimulansbidrag till kommuner för att göra om deltids- till heltidstjänster.

Invandring

När det gäller kravet på minskad invandring står i valplattformen att asyl- och anhöriginvandringen inte ska vara större än i Danmark och Finland. Det ska dock inte, enligt partiledningen, tolkats som att man släppt kravet på att asyl- och anhöriginvandringen ska minska med 90 procent.

– När man jämför vår politik med civiliserade nordiska grannländer så kan man konstatera att SD ligger närmare deras regeringar och att det är de övriga sju riksdagspartierna som är extrema, sade partistyrelsens David Lång, på konferensen.

Ingen islamkritik

SD:s islamkritik nämns inte i valplattformen och under valkonferensen yrkades det på att islamkritiken borde finnas med. Men det fick inte gehör.

– När det gäller inställningen vi har till islamisering och sharialagar så råder ingen tvekan om var vi står, sade David Lång.

År 2010 gick SD bland annat till val på att förbjuda heltäckande slöjor på allmän plats. Valplattformen 2014 ska dock konkretiseras och nya förslag kan komma med i det valmanifest som presenteras i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.