Foto: TT

SD-kampanj ska avskräcka flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

En annonskampanj riktad direkt mot flyktingar samt intensivt arbete för att få till en folkomröstning om invandringen. Det presenterade Sverigedemokraterna i dag som partiets nya inriktning. Målet är att färre människor ska söka sig till Sverige.

Det var en minst sagt dyster bild av tillståndet i riket som Sverigedemokraternas partiledning målade upp vid en välbesökt presskonferens på torsdagen. Man talade inte om en hotande kollaps i välfärdssystemen utan hävdade att kollapsen redan inträffat och att vitala samhällsfunktioner slutat fungera.

”En katastrof”

– Vi står inför den största katastrof som det svenska samhället befunnit sig i under modern tid, inledde partiledaren Jimmie Åkesson.

Som exempel på samhällsfunktioner som enligt Sverigedomkraterna kollapsat nämnde Åkesson skolan, bostadsförsörjningen, domstolsväsendet, socialtjänsten, polisen och inte minst de offentliga finanserna.

Partiet planerar nu för en egenfinansierad annonskampanj i utländska medier riktad direkt till flyktingar som befinner sig i länder som Turkiet, Jordanien och Libanon.

Avskräckande signaler

– Det handlar om signalpolitik. Den som funderar på att ta sig till Sverige ska få bilden av tält, snö, kyla och att ingen hjälp finns att få. För det klarar Sverige inte av längre, sade partiets migrationspolitiske talesperson Paula Bieler vid presskonferensen.

Sverigedemokraterna anser sig ha uttömt möjligheterna att den politiska vägen, i riksdagen, få in de andra partierna på den väg som SD vill gå i invandringspolitiken. Därför kommer man nu mobilisera hela partiet i en intensiv kampanj för att få till en svensk folkomröstning om invandringen.

– Vi ställer om hela partiorganisationen, inklusive riksdagsgruppen, till valrörelseläge. Jag kommer att uppmana samtliga ledamöter att spendera minsta möjliga tid i riksdagen och mesta möjliga tid ute i landet för att trycka på i folkomröstningsfrågan, sade gruppledaren Mattias Karlsson.

Opinionstryck

Målet är att skapa ett så starkt opinionstryck att övriga partier tvingas till en kursändring. Pengarna, det rör sig enligt egna uppgifter om miljonbelopp, ska tas ur partiets valkassa.

I morgon fredag träffas samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, som inte är inbjudna, för att diskutera den svenska flyktingpolitiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer