Foto: TT

SD-nämndemän bakom rasistkommentarer

Uppdaterad
Publicerad

”Skäms på er era parasiter!”. Så skrev en SD-nämndeman anonymt om ensamkommande flyktingbarn. Enligt Expressens kartläggning har åtminstone tre SD-nämndemän skrivit rasistiska inlägg på olika hatsajter.

”Gratis hotellrum för turistande zigenare på skattebetalarnas bekostnad”. Så kommenterade en sverigedemokratisk nämndeman i förvaltningsrätten i Göteborg ett härbärge för romska EU-migranter på en hatsajt, enligt Expressen.

Tidningen har tillsammans med Researchgruppen granskat drygt 6000 personer från alla partier som från årsskiftet valts till nämndemän.

”Lås alla grindar”

Nämndemannen i Göteborg ska under förra vintern ha skrivit rasistiska inlägg om somalier på Fria tider och på Avpixlat ska personen ha uppmanat: ”Lås alla grindar och täpp till alla hål som finns vid gränserna, kalla in militären som kan bevaka stadsportern... alla måste uppoffra sig och mota Mohammed i grind”.

Eftersom förvaltningsrätten även är en av Sveriges migrationsdomstolar dömer nämndemannen i fall där asylsökande överklagat avslag på ansökningar om uppehållstillstånd.

”Äcklad av denna sekt”

Även en Sverigedemokratisk kommunpolitiker som är nämndeman i Värmlands tingsrätt ska ha gjort rasistiska inlägg på hatsajterna. Nämndemannen har enligt Expressen skrivit att ”Religionsfrihet ska INTE råda i Sverige”. Kommentaren gjordes på Avpixlat under våren 2013. I en annan kommentar ska personen ha ifrågasatt om islam ska tillåtas i Sverige och att hen är ”äcklad av denna sekt”.

Ytterligare en nämndeman, som även sitter i kommunfullmäktige I Stockholms stad och i Stockholms läns landstingsfullmäktige för Sverigedemokraterna, har gjort anonyma rasistiska inlägg. ”Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här”, skrev nämndemannen 2012 på Fria tider. Personen ska ännu inte ha tjänstgjort i något mål.

Samtliga nekar till att de gjort inläggen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.