SD ökar kraftigt bland LO-medlemmar

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för Sverigedemokraterna har ökat kraftigt bland LO:s medlemmar sedan riksdagsvalet i höstas. Samtidigt har stödet för Socialdemokraternas bland LO-medlemmarna har haft en likartad utveckling, fast i negativ riktning, enligt en sammanställning som Sifo har gjort utifrån valbarometern.

– Det här känns inte bra, för man drar väl alla över en kam. Jag tycker det är oroväckande, för en röst på Sverigedemokraterna handlar för mig om ren okunskap, säger Bosse Johansson, som är medlem i Elektrikerförbundet, som är ett medlemsförbund inom LO.

Siffror från Sifo visar att stödet för Sverigedemokratarna bland LO-medlemmar låg på 26 procent i april. Den här siffran bekräftar en uppåtgående trend från årsskiftet. Under de tre senaste månaderna har Sverigedemokraterna legat över 20 procent bland LO:s medlemmar.

Ingen tvekan om ökat stöd

Ur en enskild månad är det svårt att dra slutsatser, men eftersom stödet har vuxit så stadigt, är det enligt Sifo:s opinionschef ingen tvekan om att utvecklingen har gått i den här riktningen.

– Det har varit en tydlig uppgång sedan årsskiftet, så det kan man tydligt säga. Sedan kan vi också säga att Socialdemokraterna tappar inom LO, säger Toivo Sjörén.

Nedgången i stödet för Socialdemokraterna ser nästan lika uppseendeväckande ut som uppgången för Sverigedemokraterna. I april noterar Socialdemokraterna ett stöd nere på 36 procent bland LO:s medlemmar.

LO: Regeringen har inte lyckats leverera

På LO vill man inte kommentera enskilda månadsnoteringar i opinionen, men man ser trenden, och den är tydlig nog för att den ska väcka oro. Inom LO har man under lång tid arbetat aktivt för att stödet för Sverigedemokraterna ska minska. Men att det arbetet ser ut att bära dålig frukt kopplar man i dagsläget till den allmänna trenden bland väljarna, där missnöjet gror.

– Jag tror att det här är beror på att regeringen inte har lyckats leverera det man har gått till val på. Men det ironiska är ju att det är Sverigedemokraterna som har ställt till det, så att regeringen nu tvingas styra med en borgerlig budget, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

På LO hoppas man att stödet för Sverigedemokraterna ska minska när också regeringen lyckas leverera, och då trycker man gärna på de stora investeringar som LO vill se. Investeringar i vägar, järnvägar och nya bostäder ska ge fler jobb, och framtidstro, och då faller också stödet för Sverigedemokraterna, resonerar man.

”Tar våra jobb till sämre villkor”

Men byggarbetare vid ett par byggen i Stockholms-området verkar inte trycka så mycket på att man är besviken på regeringens politik. De verkar snarare vara oroliga över de öppna gränserna, generellt sett. Och detta, menar de, är det främsta skälet till att många inom LO gillar Sverigedemokraterna. Det är helt enkelt rädda för jobben, lönerna och villkoren.

– Folk är upprörda över att de som kommer från andra länder tar våra jobb till sämre villkor än vad vi har. Det leder till att många helt enkelt är rädda för att inte få några jobb, säger Samuel Tervanen, som är förtroendevald inom Byggnads.

Undersökningen

Undersökningen bygger på Sifo:s valbarometer, där man svarar på frågan om vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag.

En enskild månad utgör LO-medlemmarna omkring 200 personer, varför felmarginalen ligger på närmare sex procent. Men med hjälp av att lägga samman två månader, så minskar felmarginalen till drygt fyra procent för hela perioden, och för flera månader minskar den ytterligare.

I april uppgick stödet för Sverigedemokraterna till 26 procent, i mars låg det på drygt 23 procent, och i februari på drygt 21 procent. I tre på varandra följande månader har alltså stödet legat klart över 20 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.