SD svänger om Nato – majoritet för snabbspår till medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har svängt i frågan om en svensk Natooption.

Det innebär att en majoritet i riksdagen står bakom att Sverige ska vara redo att snabbt kunna gå med i Nato.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna är för en så kallad Natooption.

En Natooption innebär inte att Sverige ska söka medlemskap i Nato. Däremot innebär det att Sverige ska vara förberett att kunna ansluta sig snabbt.

Riksdagens försvars- och utrikesutskott har under onsdagen fattat beslut om ett tillkännagivande till regeringen, det vill säga en uppmaning till regeringen att införa en Natooption i den säkerhetspolitiska linjen.

Det är första gången som det finns en majoritet i riksdagen för detta, då Sverigedemokraterna alltså har svängt i frågan.

SD fortfarande emot medlemskap

Det dock endast i frågan om Natooptionen som SD har svängt, inte i frågan om medlemskap, säger Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson Roger Richtoff.

Anledningen till att de stödjer tillkännagivandet är för att underlätta försvarssamarbetet med Finland, som har en Natooption i sin säkerhetspolitiska linje.

– Vi strävar efter att på sikt ingå ett försvarsförbund med Finland, vi ser det här som ett naturligt sätt att ta ett steg mot ett sådant försvarsförbund, säger han.

– Vi har alltså inte på något sätt ändrat vår uppfattning i frågan om medlemskap i Nato.

Kerstin Lundgren, Centerpartiets utrikespolitiska talesperson, säger att tillkännagivandet ger en tydlig signal till regeringen.

– Att Sverige ska göra som Finland och uttala en Natooption, alltså att det ska finnas en möjlighet att söka medlemskap i Nato, är något vi har krävt i flera år, säger hon.

Allan Widman (L), ledamot i försvarsutskottet, säger att ett medlemskap i Nato är avgörande för de garantier han anser att Sverige behöver som litet land.

– Det som gör det unikt är att för första gången nånsin så finns i Sverige en politisk majoritet som pekar för möjligheten av ett medlemskap, säger han.

”Betydelsefull negativ händelse”

Utrikesminister Ann Linde (S) är kritisk.

– Detta är en betydelsefull negativ händelse för säkerheten för oss i Sverige. Sådana här beslut ska diskuteras gemensamt, det ska tas med stora majoriteter, säger Linde till TT.

Ett beslut om tillkännagivandet kommer att fattas i riksdagens kammare under nästa vecka, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.