SD redo för nytt ungdomsförbund

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 oktober presenterar Sverigedemokraterna sin nya ”ungdomsverksamhet”. Det står klart efter ett möte med SD:s ledning.

I helgen klippte Sverigedemokraterna banden med sitt ungdomsförbund SDU efter ett bråk om val av ordförande. Det var kulmen på en strid om ideologi och kopplingar till extremister, där ungdomsförbundet står för en mer nationalistisk linje i konflikt med moderpartiets mer socialkonservativa.

Samma namn

Om bara två veckor startar ett nytt ungdomsförbund. På onsdagen har partiledare Jimmie Åkesson, partisekreterare Richard Jomshof, gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson och en ”grupp ungdomar” dragit upp riktlinjerna.

– Vi har kommit långt, vissa finjusteringar ska göras inför 1 oktober då förbundet ska presenteras, säger Richard Jomshof till TT.

-Namnet är fortfarande SDU, så klart. Sedan kanske det sker något mer i samband med det.

På mötet diskuterades logotyp, upplägg och hur samarbetet mellan ungdomsförbund och moderparti kan förbättras. Även ordförandefrågan diskuterades.

– Det är lite upp till ungdomarna själva, men det verkar som att de vill ha Tobias Andersson som var tilltänkt i alternativförslaget på SDU:s förbundsdagar, säger Jomshof.

Trio utmanar

SD-trion Björn Söder, Mikael Jansson och David Lång, alla riksdagsledamöter, ville inte att SDU skulle uteslutas.

Nu har de tre, enligt Expressen, meddelat partiets valberedning att de ”står till förfogande till samtliga poster i partiet” inför partiets landsdagar i slutet av november. Björn Söder, tidigare partisekreterare i SD och nu vice talman i riksdagen, har sagt till Richard Jomshof att han inte tänker utmana Jimmie Åkesson om partiledarposten. Mikael Jansson var partiledare till 2005, då han förlorade posten till Jimmie Åkesson.

– Det är deras demokratiska rätt, men det förvånar mig lite med tanke på hur populär Jimmie Åkesson är och att han varit drivande i att omvandla Sverigedemokraterna från ett promilleparti till ett av de största, säger Jomshof

Passar strategin

Ann-Cathrine Jungar, statsvetare på Södertörns högskola, tror inte att det är en slump att konflikterna i partiet spelas upp för öppen ridå. Det passar väl in i SD-ledningens strategi att bli ett mer moderat, ”normalt” parti, anser hon.

– De kan visa att de sätter ner foten, att de inte accepterar extrema åsikter och kontakter, säger Jungar.

– Det är för att de har vinden i seglen som jag tror att de tar till så radikala åtgärder, för att manifestera.

Kort efter det att Jessica Ohlson i helgen valts till ny ordförande för SDU, SD:s ungdomsförbund, meddelade SD att partiet bryter med förbundet.

Skälet sades vara att SDU i och med kongressvalet valt en annan ideologisk linje än SD och konflikterna mellan SDU och partiet därmed lär fortsätta. I våras uteslöt SD den tidigare ordföranden och vice ordföranden i SDU ur partiet.

Den nya ledningen för SDU hävdar att SD:s partistyrelse har brutit mot stadgarna och att frågan bara kan avgöras på partiets högsta beslutande möte, landsdagarna i november.

Källa: Sverigedemokraterna, SDU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer