Markus Wiechel Foto: SVT

SD-riksdagsman i rasistisk skandal

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är i nytt blåsväder sedan SD-riksdagsledamoten Markus Wiechel avslöjats med grova rasistiska påhopp på sin chattlogg från Facebook.

Bland annat kallar han svarta afrikaner för ”satatns jävla aphelveten” [sic!] och ”efterblivna jävla pensionsrädder” [sic!], skriver Expressen.

Konversationen hade Wiechel med en partikamrat på Facebook i april 2011 – alltså ett halvår innan han ersatte Lars Isovaara som tvingades avgå på grund av rasistiska påhopp.

Wiechel har tidigare på ett tydligt sätt ställt sig bakom SD-partiledaren Jimmie Åkessons nolltolerans mot rasistiska och extremistiska uttalanden.

I en blogg i oktober i fjol hyllade han Åkessons arbete med nolltolerans.

Tittade på häxbränning

Den bilden av Wiechel krackelerar nu efter Expressens avslöjanden.

De rasistiska påhoppen uttrycks sedan Wiechel sett en religiös häxbränning i Afrika på en Youtube-film.

Filmen är mycket grov och visar hur människor blir misshandlade med sparkar och slag och med våld släpas in i en brasa.

I chatten skriver Wiechel bland annat:

”fy fan

det va det värsta jag sett!!

vad i helvete

nu blir jag förbannad”

Sedan börjar Wiechel klassificera de mörkhyade människorna som syns på filmen:

”satatns jävla aphelveten” [sic!].

Och direkt efter:

”efterblivna jävla pensionsrädder!” [sic!]

Wiechel bekräftar

Enligt Expressen syftar det sista ordet på ”pensionsräddare”, som i invandringsfientliga kretsar syftar på att politiker talat om behovet av invandring för att klara pensioner och välfärd för en åldrande befolkning.

Wiechel bekräftar för Expressen att han såg filmen och reagerade starkt på den.

– Det minns jag. Det är det inte det första man glömmer direkt. Det var folk som eldades, i Nigeria eller Somalia, säger han till expressen.se.

– Jag blev chockad, upprörd, Jag har länge varit intresserad av biståndsfrågor och frågor som rör det humanitära. Jag har ju tidigare arbetat för individuell människohjälp. Det där chockerade mig väldigt mycket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.