Erik Almqvist (SD) beväpnar sig med järnrör Foto: Kent Ekeroth

SD-topparna beväpnade sig med metallrör

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya graverande uppgifter för fler toppnamn inom Sverigedemokraterna. I dag avslöjar Expressen en film som visar hur partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth knuffar en kvinna och hur han, tillsammans med Erik Almqvist, beväpnar sig med metallrör.

Erik Almqvist tvingades i går lämna alla sina politiska uppdrag inom Sverigedemokraterna, bland annat det som ekonomisk-politisk talesman. Detta sedan  Expressen visat en mobilfilm där Almqvist hånar komikern Soran Ismail och en berusad man med rasistiska uttryck som ”babbe” och ”blatte-lover” och kallat en 21-årig kvinna för ”hora”.

Det var Kent Ekeroth, SD:s rättspolitiske talesman, som filmade händelsen med sin mobil. I går restes frågan om Ekeroth kan behålla sina partiuppdrag, men efter ett eftermiddagsmöte ville varken partiledare Jimmie Åkesson eller partisekreterare Björn Söder kommentera Ekeroths inblandning och ställning i partiet.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

En ny mobilfilm som Expressen släpper i dag är dock besvärande för Ekeroth.

Filmen visar vad som hände efter det att Almqvist, Ekeroth och SD-riksdagskandidaten Christian Westling lämnar Kungsgatan i Stockholm, platsen för det första bråket.

Kent Ekeroth låter mobilkameran rulla och de tre noterar att ingen följer efter dem. ”Alla blev rädda för oss, alla står kvar”, konstaterar Erik Almqvist.

”Vi försvarar oss”

De tre SD-politikern tar trapporna upp till Regeringsgatan. Där beväpnar de sig med metallrör från en nedmonterad byggnadsställning.

De tre blickar åter ner mot Kungsgatan och Kent Ekeroth hörs ropa: ”Alltså, vi vill inte göra någonting, vi försvarar oss, vi försvarar oss!”  Detta ropar Ekeroth trots att den första mobilfilmen visar att de tre var drivande i bråket med den berusade mannen på Kungsgatan.

Sekunder senare hörs på mobilfilmen sirener nedifrån Kungsgatan. SD-trion släpper metallrören och springer skrattande därifrån.

Erik Almqvist sade i går att han och kollegerna kände sig förföljda när de gick upp mot Regeringsgatan, men han nämnde inte att de senare beväpnade sig med metallrör.

I programmet Gomorron Sverige i dag kommenterar Erik Almqvist händelsen. Han säger att en person kommit efter dem med ”någon form av tillhygge” och ropat att han är ”og”, vilket SD-gruppen tolkade som den kriminella gruppen ”Original gangsters”, vilket fick dem att plocka upp järnrören.

– Vi tog dem för att verka avskräckande. Ganska dum idé kan man tycka i nyktert tillstånd, säger han.

Knuffade kvinna

Händelsen är extra besvärande för Kent Ekeroth, partiets rättspolitiske talesman. Ekeroth har i flera riksdagsdebatter och i sociala medier vid ett flertal tillfällen sagt sig vara djupt bekymrad över hot och våld på Sveriges gator.

Ekeroth var också handgripligen inblandad i det första bråket på Kungsgatan.

En ung kvinna protesterade mot att Ekeroth filmade henne på nära håll. Hon gör en rörelse mot Ekeroths mobil. ”Släpp den där”, säger hon. Ekeroth fräser då tillbaka. ”Hey! Jag gör vad fan jag vill! Fattar du? Backa!” Kent Ekeroth knuffar sedan till kvinnan som ramlar mot en parkerad bil. Hon snyftar till och säger: ”Asså, vad fan gör du?”

Senare efter att Erik Almqvist pratat med en polispatrull filmar Kent Ekeroth det efterföljande samtalet.

”Det funkar alltid att vara ögontjänare”, säger Almqvist.

”Ja, det blev en händelserik...”, inleder Ekeroth.

...ganska kul kväll,”  fyller Erik Almqvist i.

”Alltså, det är ändå skönt att veta att ingen av oss backar i alla fall,” säger Kent Ekeroth.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen vill inte kommentera de nya uppgifterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet