Mica Vemic, gruppledare för Sverigedemokraterna i Katrineholm. Foto: SVT

SD ute efter posten som oppositionsråd i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Med sina sex mandat är Sverigedemokraterna i Katrineholm fortsatt det starkaste oppositionspartiet. Under den nuvarande mandatperioden fick dock Liberalerna oppositionsrådsposten, något som SD nu tänker ändra på.

Orsaken till att Sverigedemokraterna i Katrineholm inte fick posten som oppositionsråd efter det förra valet var att partiet inte kunde tillsätta alla sina platser i kommunfullmäktige.

Har tillräckligt med ledamöter

Då gick rollen som oppositionsråd till Liberalerna, med sina fyra mandat. Det preliminära resultatet visar dock att Liberalerna nu får tre mandat.

Val 2018 – #dinröst

Sverigedemokraternas gruppledare Mica Vemic meddelar att man har tillräckligt med ledamöter för att fylla de sex mandat som partiet får enligt det första preliminära resultatet. Därmed räknar SD med att ta över rollen som oppositionsråd.

Ska förhandlas

Men Liberalernas gruppledare och nuvarande oppositionsråd Ewa Callhammar menar att det fortfarande är oklart vilket parti som får posten.

– Vem som får den avgörs med förhandlingar, så det är inget de kan säga att de ska ta över, säger hon.

Hör SD:s gruppledare berätta om hur partiet ska tillsätta platserna i fullmäktige i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet