Åhörare under Jimmie Åkessons torgmöte på Stora torget i Motala samt forskaren Anna-Lena Lodenius. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskare: SD-väljare svåra att vinna tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Många partier, inte minst de två största, har kämpat för att bromsa förlusten av väljare till Sverigedemokraterna under den här mandatperioden. Men det är svårt att vinna tillbaka väljare som en gång valt att börja rösta på Sverigedemokraterna. Det menar Anna-Lena Lodenius, som har studerat högerpopulistiska rörelser i Sverige och Europa under många år.

– Utifrån den forskning som finns på den här typen av partier ute i Europa kan man se att det är ytterst få som börjar rösta på ett högerpopulistiskt parti som sedan väljer att gå tillbaka till de traditionella partierna, säger Anna-Lena Lodenius till SVT Nyheter.

Anna-Lena Lodenius är författare och journalist och har skrivit flera böcker om högerpopulistiska, högerextrema och nationalistiska rörelser i Sverige och Europa. Hon har noga följt den senaste tidens utveckling för Sverigedemokraterna och menar att det är viktigt att förstå hur väljarna själva tänker och resonerar när de går över till Sverigedemokraterna.

Ställningstagande mot etablissemanget

– Det är inte bara en proteströst, man gör också ett ställningstagande mot etablissemanget, mot de andra partierna, och man har gått in i någon slags opposition. Har man väl tagit det steget är det inte så lätt att ta det där steget tillbaka, säger Anna-Lena Lodenius.

Det här kan vi också se i SVT:s vallokalsundersökning, menar hon. För det första har inget annat parti så stor andel trogna väljare. 86 procent av de som röstade på Sverigedemokraterna i förra valet röstade på samma parti i årets val. Det är en klart högre trohetssiffra än för övriga partier. För det andra kan man se att de andra partierna har ytterst svårt att vinna tillbaka väljare från Sverigedemokraterna.

Så här trogna är de olika partiernas väljare. Foto: SVT

Den stora gruppen nya SD-väljare kommer från Socialdemokraterna och Moderaterna. 37 procent av Sverigedemokraternas väljare röstade på Moderaterna eller Socialdemokraterna i förra riksdagsvalet. Samtidigt röstade endast 1 procent av Socialdemokraternas väljare på Sverigedemokraterna i förra valet. Motsvarande siffra för Moderaterna är 3 procent.

Anpassning legitimerar

– Det är nog viktigare för de traditionella partierna att försöka behålla sina väljare snarare än att försöka vinna tillbaka de som redan har gått över till Sverigedemokraterna, säger Anna-Lena Lodenius.

I sin iver att hantera väljarflykten till Sverigedemokraterna har de traditionella partierna närmat sig Sverigedemokraternas politik, vilket i sin tur kan ha gjort det ännu svårare att vinna några väljare tillbaka, menar hon.

– Anpassningen från de andra partierna har inte gjort att det har blivit ett mindre berättigat parti för väljarna. Snarare har det legitimerat deras politik och väljarna kan tycka att Sverigedemokraterna var originalet, säger Anna-Lena Lodenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer