Sverigedemokraterna har inför valet 2018 tydligt fokuserat på att värva utrikesfödda väljare, det som partiet kallar för invandrare. Enligt partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein finns det potential för Sverigedemokraterna att växa i den väljargruppen.
Tommy Deogan är anställd som politisk sekretare för Sverigedemokraterna och har fått i uppdrag att nå potentiella väljare i Stockholms ytterstadsområden. Han bor sedan många år tillbaka i Stockholmsförorten Akalla. Han tycker att området gått fort utför, att den grova kriminaliteten ökat och att integrationen inte fungerar längre.
Växte upp i Hallonbergen
Han växte upp i Hallonbergen några tunnelbanestationer bort. På 80- och 90-talet tycker han att integrationen fungerade bättre. I dag menar han, som företrädare för SD, att Sverige borde införa ett invandringstopp för att integrera de personer som redan har kommit.
2002 förlorade Tommy sin bror Tony Deogan efter ett bråk mellan fotbollshuliganer. Ett dödsfall som väckte stor uppmärksamhet och och gjorde att Tommy blev ett välkänt namn i media som förespråkare för antivåld.
Gick från C till SD
Hans engagemang ledde senare till att han blev politiskt aktiv, bland annat som folkvald i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd för Centerpartiet. 2015 bytte han parti till Sverigedemokraterna och driver nu frågor som hårdare straff och militära insatser mot organiserad brottslighet.
Under våren och sommaren har reporter Rebecca Randhawa och fotograf Pablo Torres följt Tommy Deogan i hans arbete med att värva väljare i utsatta områden i Stockholm. Ett värvningsarbete som skett via nätverkande i stället för mer traditionella metoder som att knacka dörr. Han menar själv att många SD-väljare inte vill gå ut offentligt med att de röstar på partiet och därför inte vill ställa upp på intervju.
I reportaget ovan följer teamet med när Tommy Deogan träffar en ny partisympatisör, besöker graven till en vän som blev offer för skjutvåldet i Stockholm och när Tommy Deogan välkomnar SD:s partiledare Jimmie Åkesson upp på scenen under politikerveckan i Järva.
Sverigedemokraternas satsning på utrikesfödda väljare
Utrikesfödda är en av två särskilt prioriterade målgrupper för partiet inför valet 2018. Så här skriver partiet i sin kommunikationsplan.
”/.../Sverigedemokraterna har en mycket hög potential att öka bland dessa grupper. Detta kommer vi att ta vara på med riktade kampanjer, och ett särskilt fokus på de utsatta områdena/.../”
SCB senaste partisympatiundersökning
Partisympatiundersökningen som publicerades i juni i år visar att av de som uppgav partisympatier var det bland kvinnor med utländsk bakgrund 11,6 procent som uppgav att de hade störst sympatier för Sverigedemokraterna. Detta jämfört med 1,6 procent i maj 2014.
Bland män med utländsk bakgrund har partiet gått från 2,5 procent i maj 2014 till 12,5 procent i maj 2018.
Till gruppen med utländsk bakgrund räknas personer vars båda föräldrar är födda utomlands. Personer som har en förälder född i Sverige ingår i gruppen med svensk bakgrund, oavsett om personen själv är född i Sverige eller utomlands.