Så ska SD sänka regeringens förslag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens vallöfte från 2010 om att färre ska betala statlig inkomstskatt kan komma att spricka om Sverigedemokraterna får som de vill.
Genom en omröstning i finansutskottet vill de runda regeringens budget.

Sverigedemokraterna säger i dag att de tänker sänka ett förslag om höjd gräns för statlig inkomstskatt om regeringen lägger fram det i sin höstbudget och de hoppas få stöd bland de andra oppositionspartierna i finansutskottet.

– Nu är det upp till bevis för Löfven (S), Sjöstedt (V) och Fridolin (MP) om man menar allvar med att man inte är för de här skattesänkningarna som det innebär, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD).

”Tekniskt sett går det”

Den 20 november ska riksdagen rösta om nästa års budget. Eftersom oppositionspartierna vanligtvis röstar på sina egna budgetförslag så kommer regeringens budget att röstas igenom.

Därefter går det att få igenom ändringar om man kan få majoritet för sådana i skatte- eller finansutskottet före årsskiftet. Det skulle kräva att S, MP, V och SD röstar på ett gemensamt förslag. Detta är Sverigedemokraternas plan.

– Tekniskt sett går det att stoppa regeringens förslag. Det finns inget uttryckligt förbud mot att använda utskottsinitiativ så här, säger finansutskottets kanslichef Ingvar Mattson.

Men hittills har det aldrig provats i riksdagen.

– Det skulle strida mot idéen om en sammanhållen budgetprocess, säger Mattson.

Liknande läge för två år sedan

För två år sedan debatterades scenariot när Sverigedemokraterna hotade att sänka ett regeringsförslag om ett femte jobbskatteavdrag. Den gången slutade det med att regeringen inte lade fram det förslaget, den hänvisade då till ett försämrat ekonomiskt läge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer