Första tv-duellen mellan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Agenda möttes Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för första gången i en tv-duell. Åkesson gick ut hårt mot Kristerssons ovilja att samarbeta med SD, trots att de är överens om mycket inom migrationspolitiken.
– Till och med Nord- och Sydkorea kan sätta sig och prata och förhandla – vi borde kliva ur den här sandlådan, säger Åkesson.

– Det finns en känsla av slutenhet i SD:s politik. Det finns en ovilja av att se värdet i EU-medlemskapet, och en retorik som jag uppfattar som att Sverige skulle ha det bättre utan invandrare, säger Ulf Kristersson.

Han uttrycker ändå viss förståelse för SD:s väljare.

– Jag förstår att en och annan röstade på Sverigedemokraterna 2014, eftersom det var det enda parti som ville diskutera de här frågorna.

”Behöver en stramare politik”

Förra året sökte 26 000 personer asyl i Sverige – en siffra som Kristersson nu för första gången säger sig anse vara högre än vad Sverige klarar.

– Sverige ska värna konventioner och asylrätten, men vi ska inte ta emot fler än att vi klarar integrationen. Vi behöver en stramare politik än i dag – Sverige och Tyskland har tagit emot en orimligt stor del av alla flyktingar. Vi har för många som kommer i dag, givet vilken stor uppgift vi har att klara integrationen av de som redan är här, säger Ulf Kristersson.

”Krävs blocköverskridande överenskommelser”

Jimmie Åkesson menade att det är tydligt att man inom Alliansen inte har en gemensam migrationspolitisk linje.

– När det gäller den fråga som väljarna tycker är allra viktigast, migrationen, är man inte överens. Å ena sidan har vi Moderaterna som glidit mot vår position, och så har vi Centerpartiet som är ett väldigt extremt invandringsliberalt parti. Hur ni ska få ihop den regeringskonstellationen förstår jag inte, säger Jimmie Åkesson.

– Vi har aldrig haft en genomtänkt syn i frågan om Sveriges ansvar för en trasig värld. Vi har lärt oss den hårda vägen att den sorts migrationspolitik vi hade 2015 kan vi inte ha igen. Vi behöver en stram politik under lång tid, och vi behöver blocköverskridande överenskommelser, säger Ulf Kristersson.

”Borde kliva ur sandlådan”

Kristersson säger sig inte dela särskilt många värderingar med Jimmie Åkesson – något som Åkesson vänder sig emot.

– Nu kablas bilder ut över världen där man ser att till och med Nord- och Sydkorea kan sitta ned och prata och prata och förhandla. Kära någon – man borde kunna kliva ur den här sandlådan och sätta sig och prata. Du säger att du inte tror att vi delar så många värderingar, men det vet du inte, för vi har aldrig pratat med varandra, säger Jimmie Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.