Storbanken SEB höjer sin listränta på bolån med tre månaders bindningstid till 5,49 procent Foto: Henriks Holmberg/TT

SEB höjer rörliga boräntan – höjer med 50 punkter

Uppdaterad
Publicerad

Wallenbergsfärens storbank SEB höjer sin listränta på bolån med tre månaders bindningstid med 50 punkter (0,50 procentenheter) till 5,49 procent. Samtidigt sänks listräntan för ett ettårigt bolån med 45 punkter till 4,54 procent.

Listräntan är bankens utgångsbud inför en förhandling om räntan och ligger normalt väsentligt högre än den ränta som de flesta faktiskt betalar för sina bolån, den så kallade genomsnitträntan.

Ökade kostnader

En höjning av boräntan med 50 punkter innebär en ökad kostnad för bolånetagaren med 15 000 kronor per år före ränteavdrag för ett lån på tre miljoner kronor.

De två största bolånebankerna i Sverige – Handelsbanken och Swedbank – utgår för närvarande från en listränta på bolån med tre månaders löptid på 5,14 procent och en ettårsränta på 4,94 procent inför sina ränteförhandlingar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är du i färd med att lägga om dina bolån, eller köpa din första bostad? Hör bankerna och SVT:s expert ge sina bästa tips för att få så låg ränta på ditt lån som möjligt. Foto: Fredrik Persson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.