Senaste nytt om coronaviruset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla över 65 rekommenderas en femte dos i höst, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff med Folkhälsomyndigheten. Foto: Lars Schröder/TT
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen.

Många svar om coronaviruset finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Coronapandemin

Pinnat inlägg

Österrike avskaffar lagen om vaccintvång

Den kontroversiella lagen om coronavaccintvång i Österrike slopas helt, meddelar regeringen. Beskedet kommer bara några månader efter att lagen trädde i kraft.

När lagen började gälla i början av februari var planen att vaccinkontroller skulle genomföras från mitten av mars, och att de som vägrade vaccinera sig skulle få böta upp till 3 600 euro, drygt 38 000 kronor. Men kontrollerna ställdes in innan dess, då regeringen meddelade att en så långtgående åtgärd inte längre kunde rättfärdigas.

Hälsominister Johannes Rauch har sagt att åtgärden lett till djupa splittringar i landet och att tvånget till och med hade gjort att en del valt att inte vaccinera sig.

Lagen har lett till högljudda protester i landet.

Vaccintvånget gällde alla över 18 utom gravida kvinnor, de som varit sjuka i covid-19 mindre än ett halvår tidigare och de med medicinska orsaker.

Aktuella siffror visar att 62 procent av befolkningen har giltigt vaccinationsintyg i landet, vilket är mindre än de flesta andra västeuropeiska länder. (TT)

Pinnat inlägg

Direktrapporteringen om pandemin i lågintensivt läge

På grund av kriget i Ukraina, och det mer lågintensiva nyhetsläget rörande pandemin, kommer SVT:s direktrapportering att uppdateras mer sällan.

Vi kommer fortfarande att uppdatera vid större nyhetshändelser. Den samlade statistik om covid som numera presenteras mer sällan hittar ni här: Översikt covidviruset.

Viktig händelse

Thailand slopar krav på munskydd

Från och med 24 juni skippar Thailand kravet på munskydd lagom till turistsäsongen. Landet införde krav på munskydd i offentliga miljöer i mitten av 2021, då landet drabbades kraftig av deltavarianten av covid-1. Antalet fall av covid-19 har minskat på senare tid och landet vill nu locka tillbaka turisterna.

Hälsomyndigheten rekommenderar däremot människor att bära munskydd på platser där det är väldigt mycket folk eller dålig ventilation. I Bangkoks tunnelbana kommer det fortfarande vara krav på munskydd.

Bild föreställande en thailändsk munk och en kvinna iförda munskydd i slutet av maj 2022.
Beslutet kommer efter att grannländerna Kambodja och Singapore också har släppt kravet på munskydd utomhus. Foto: Diego Azubel / TT

EMA godkänner Valnevas vaccin

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har godkänt franska läkemedelsbolaget Valnevas vaccin mot covid-19, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

EMA rekommenderar att EU-kommissionen går vidare och godkänner Valnevas vaccin för användning inom unionen. Vaccinet godkänns för personer i åldersspannet 18–50 år.

Vaccinet ges i två doser med fyra veckors mellanrum. Det består av döda partiklar av coronaviruset sars-cov-2, vilket innebär att personer som får vaccinet inte riskerar att bli sjuka i covid-19.

EMA hänvisar till en studie som är genomförd på nästan 3 000 personer som är äldre än 30 år. Studien visade att Valnevas vaccin ledde till produktion av fler antikroppar än jämförelsevaccinet Vaxzevria från Astra Zeneca.

Valnevas högkvarter ligger i Frankrike, även om tillverkningen äger rum i svenska Solna, i Österrike och i Skottland.

Hittills har sex vacciner mot covid-19 godkänts i EU.

(TT)

Coronafallen fortsätter att öka

På fredag är det midsommar och många kommer att samlas med vänner och familj – kanske även mor- och farföräldrar. Nu varnar Folkhälsomyndigheten för att antalet coronafall fortsätter att öka.

”Det är fortfarande viktigt att fler personer vaccinerar sig och följer rekommendationerna för påfyllnadsdoser”, skriver de på sin hemsida.

En provtestning som gjordes i veckan visade att 13 procent var positiva, vilket är en ökning jämfört med tidigare veckor. Knappt 2 200 fall har rapporterats under veckan och hittills har tre personer med covid-19 lagts in på IVA, enligt Folkhälsomyndigheten.

Smittskyddsläkaren: ”Tänk dig för inför midsommar”
Enligt region Blekinge har antalet positiva covidfall i regionen ökat från sex procent till 44 procent på fyra veckor. Samtidigt sker testningen i huvudsak inom sjukvården och äldreomsorgningen, vilket tyder på att smittspridningen kan vara större än så.

– Tänk dig för inför midsommar, särskilt om du ska fira med äldre och sköra personer, säger smittskyddläkaren Bengt Wittesjö.

Covid femte vanligaste dödsorsaken i fjol
I fjol var covid-19 den femte vanligaste dödsorsaken, enligt Socialstyrelsen. Dödligheten i Sverige vände också nedåt igen, efter att ha ökat under 2020 då pandemin slog till.

Sammanlagt dog 5 319 personer av covid-19 under 2021, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik för 2021.

"Det betyder att covid-19 var den femte största dödsorsaken efter att ha varit den tredje största under 2020", säger Staffan Khan, statistiker på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Bland män var covid-19 fortfarande den tredje vanligaste dödsorsaken under 2021, medan sjukdomen kom först på sjunde plats bland kvinnor.

Dödstalen i Sverige har sjunkit i flera år i rad, med undantag för 2020, då pandemin bidrog till att den nedåtgående trenden bröts. 2021 vände dödligheten nedåt igen. Totalt avled 92 085 personer, jämfört med 98 229 under 2020.

Närmare 27 500 personer dog av hjärt- och kärlsjukdomar och drygt 23 000 av tumörer, vilket var de vanligaste dödsorsakerna bland både kvinnor och män under 2021. I övrigt varierade dödsorsakerna mellan könen.

Den tredje största gruppen av dödsorsaker bland kvinnor var ”psykiska sjukdomar och beteendestörningar”.

”Yttre orsaker”, till exempel olyckor, mord och självmord, var fjärde vanligaste dödsorsaken bland män. (TT)

Covidvaccinernas biverkningar märks i statistiken

Antalet rapporter om misstänkta biverkningar från läkemedel ökade kraftigt förra året. Läkemedelsverket tog emot drygt 99 000 anmälningar, tio gånger fler än året dessförinnan, rapporterar tidningen Läkemedelsvärlden.

Merparten – 90 732 rapporter – gällde misstänkta biverkningar av covid-19-vaccin. Bara 8 479 handlade om andra läkemedel.

"Vi har uppmuntrat alla som har vaccinerat sig att rapportera in om de upplever tänkbara biverkningar. Tack vare rapporteringen har vi kunnat hitta nya ovanliga biverkningar som har bidragit till mer kunskap om vaccinerna och hur de bör användas", säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

11 951 av rapporterna klassas som allvarliga, varav 8 895 gällde vacciner mot covid-19.

I totalt 458 rapporter var minst en misstänkt biverkning angiven som dödsorsak. Det framgår inte av Läkemedelsverkets rapport hur många av dessa som gällde covidvacciner.

"Inrapporteringen är mycket värdefull och bidrar till att den samlade kunskapen ökar om vacciner och läkemedels säkerhet", säger Arthurson.

(TT/SVT)

Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen.

Många svar om coronaviruset finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Senaste om: Coronapandemin