• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Senaste nytt om coronaviruset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tänk på detta om du ska resa Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen. Vi gör vårt bästa för att svara på så många som möjligt av alla de frågor som strömmar in.

Vanliga frågor och svar hittar du här:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

Läs gärna artikeln innan ni skriver till oss!

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Många svar finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Har du frågor om reserestriktioner i olika länder? Du kan läsa mer på Sweden Abroad.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Direktrapport · Coronapandemin

Miljarder lades på oanvändbar vårdutrustning i Storbritannien

Storbritannien har spenderat drygt två miljarder pund (motsvarande 24 miljarder svenska kronor) på oanvändbar skyddsutrustning under pandemin, enligt rapporter från ett utskott i det brittiska parlamentet.

Det partiöverskridande utskottet Public Accounts Committee (PAC) kritiserar i två nya rapporter premiärminister Boris Johnsons regering för "oacceptabelt höga" nivåer av slöseri som kommer att gå ut över de brittiska skattebetalarna "i årtionden". PAC nämner även beräknade kreditförluster på 26 miljarder pund för stödlån till företag som inte kommer att kunna betalas tillbaka eller som försvinner genom bedrägeri.

Hittills har Storbritannien spenderat 372 miljarder pund på pandemin. Oppositionspartiet Labour säger att siffrorna tyder på ett misslyckade av regeringen och vill se en omedelbar utredning av pandemihanteringen.

"Med tanke på de extremt höga summor som lagts på åtgärder mot covid-19 hittills måste regeringen nu vara tydlig med hur detta kommer att hanteras framöver, och hur länge", säger Meg Hillier, parlamentsledamot för Labour och ordförande i PAC.

Boris Johnson har lovat en oberoende statlig utredning av regeringens pandemihantering som väntas inledas våren 2022.

Regeringen säger att endast 0,84 procent av all skyddsutrustning visat sig vara oanvändbar inom vården, och att den ska komma till användning på annat håll. (TT)

SVT · Nils Jönsson

Coronastatistik fredag 23 juli

Noll nya dödsfall har rapporterats in sedan i går. Totalt har nu 14 651 personer dött med covid-19 i Sverige.

Totalt har 1 096 799 sjukdomsfall registrerats i landet sedan pandemin startade. Det är en ökning med 458 fall sedan i går.

20 personer får just nu intensivvård mot covid-19 enligt Svenska intensivvårdsregistret.

6 201 312 personer har fått minst en vaccindos, vilket motsvarar 75,8 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 3 941 320 personer fått två doser, motsvarande 48,1 procent av den vuxna befolkningen.

SVT · Akvelina Smed

Studie visar: Deltaviruset kan ha två vapen

Sedan deltavarianten först upptäcktes i Indien i slutet av 2020 dominerar den nu smittspridningen på flera håll i världen. I dagsläget har den upptäckts i åtminstone 124 olika länder.

Forskare tycks nu ha hittat en förklaring till varför delta sprider sig så effektivt.

Färska uppskattningar visar att deltaviruset kan vara ungefär dubbelt så smittsamt som det ursprungliga covidviruset. Men vad är det som gör att deltaviruset kan sprida sig så snabbt och framgångsrikt?

Preliminära resultat från en ny kinesisk studie pekar ut två möjliga förklaringar – varianten tycks göra sin värd smittsam nästan dubbelt så fort, och då alstras dessutom en drygt tusen gånger större laddning av nya viruspartiklar som kan spridas vidare till andra personer.

Studien, som ännu inte är färdiggranskad, bygger på dagliga undersökningar av en grupp människor som suttit i karantän sedan de smittats av deltaviruset.

Forskarna såg att viruset blev mätbart efter i genomsnitt fyra dagar, mot sex dagar hos personer som infekteras av den ursprungliga varianten. Koncentrationen av viruspartiklar i proverna var cirka 1 260 gånger högre än i jämförbara prover från personer med den ursprungliga varianten.

- Kombinationen av ett stort antal virus och kort inkubationstid framstår som en mycket trolig förklaring till deltavirusets högre smittsamhet, säger Benjamin Cowling, epidemiolog vid The University of Hong Kong, till tidskriften Nature.

Han tillägger att dessa egenskaper innebär att smittspårningen blir extra krävande, eftersom antalet potentiellt smittade personer ökar rejält om smittspridningen startar två dagar tidigare.

Men resultaten är som sagt fortfarande preliminära – och många andra frågor om deltaviruset återstår att besvara. Det är till exempel fortfarande inte klarlagt om varianten kan orsaka svårare sjukdomssymtom hos den som blir smittad. Hittills pekar dock de flesta studier på att två vaccindoser ger ett gott skydd. (TT)

SVT · Iva Horvatovic

Norra Sverige har en enda mottagning för patienter med postcovid

Endast sju av Sveriges 21 regioner har särskilda mottagningar för postcovid, visar en kartläggning gjord av Ekot. Skåne och Östergötland har tre mottagningar av denna typ vardera. Men i Norrland finns det bara en enda, som ligger i Umeå.

- Det är bekymmersamt att det får vara så ojämn vård i Sverige, säger Fia Everos som bor i Luleå och inte fått någon speicalistvård, trots att hon varit sjuk i sjuk i 1,5 år till följ av covid-19, till radion.
Kartläggningen visar också att flera regioner, i strid Socialstyrelsens riktlinjer, saknar en handlingsplan för hur man ska ta hand om de som drabbats av långtidscovid.

SVT · Klas Widestrand
SVT · Nils Jönsson
SVT · Nils Jönsson

Experter oroliga för fjärde våg i Sverige: "Vi är i riskzonen"

Framförallt i storstäderna ökar nu smittspridningen i Sverige, och deltavarianten står för en stor del av fallen. Det finns enligt experter risk för en fjärde våg, rapporterar Expressen.

Samtidigt tas restriktionerna i Sverige nu bort. Det tycker Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, är fel. Enligt henne är faran inte över.

– Vi är i riskzonen för att det ska bli en ny våg och det är viktigt att alla förstår detta. Hela tiden har FHM haft svårtolkade och lösa råd och restriktioner för att minska smittspridningen, säger Annika Linde till Expressen.

Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet, ser också en risk för en fjärde våg, även om antalet allvarligt sjuka eller dödsfall inte kommer att vara lika många som under tidigare utbrott tack vare vaccinationstäckningen.

– Risken finns tyvärr. Men det är svårt att tro att den kommer bli lika stor som någon utav de tre tidigare vågorna, säger Tom Britton till Expressen.

SVT · Nils Jönsson

Sjukhuschef: Libanon klarar inte ny covid-våg

Medicinbrist, personalbrist och ständiga strömavbrott. Libanons sjukvård är mycket illa förberedd på nästa covid-våg, varnar chefen för landets största offentliga sjukhus.

Den allt värre ekonomiska krisen i Libanon sätter hård press på landets sjukhus.

- Alla sjukhus är nu sämre förberedda än vad de var under pandemivågen i början av året, säger Firass Abiad, chef för Rafik Hariri-sjukhuset i Beirut, till nyhetsbyrån AFP.

Efter att ha minskat under våren ökar covidfallen igen i takt med att många utlandsboende libaneser reser hem över sommaren för att träffa familj och vänner. På torsdagen testade 98 personer positivt för covid-19 vid ankomsten till Beiruts flygplats, enligt hälsodepartementet.

- Det vore katastrofalt om ökningen av virusfallen leder till en virustopp liknande den vi hade i början av året, säger Abiad och fortsätter:

- Sjukvårdpersonal har försvunnit, medicin som tidigare var tillgänglig har tagit slut och de allt längre strömavbrotten gör att sjukhusen är under ständigt hot.

Även det väl ansedda Rafik Hariri-sjukhuset lider av strömavbrott.

- Vi får bara två eller tre timmar elektricitet från elnätet. Resten av tiden är det upp till våra generatorer, säger Abiad.

Dessutom måste sjukhuspersonalen ständigt jaga efter bränsle till generatorerna. Den stora efterfrågan på olja har lett till att priserna gått upp med 80 procent sedan mitten av juni. På torsdagen varnade privata sjukhus att en "katastrof" hotar eftersom vissa bara är timmar från att få slut på bränsle till sina generatorer.

Brist på medicin är ett minst lika allvarligt problem, som fått landets apotekspersonal att gå ut i strejk. Samtidigt är bara 15 procent av befolkningen fullt vaccinerad mot covid-19.

- Vissa dagar saknas antibiotika, andra dagar är det smärtstillande preparat, säger Firass Abiad.

- Ibland måste vi be patienternas släktingar att försöka hitta medicin på ett annat sjukhus eller på ett apotek.

Omkring 1 300 läkare har lämnat landet sedan den ekonomiska krisen bröt ut 2019, och utvecklingen har eskalerat de senaste 12 månaderna, enligt Libanons läkarförbund.

Sedan februari förra året har Libanon registrerat 553 615 fall av covid-19, varav 7 890 dödsfall. (TT)

SVT · Iva Horvatovic

Astra Zeneca jagar mer vaccin till Thailand

Astra Zeneca ser över sina leveranskedjor för att försöka leverera fler vaccindoser till Thailand och resten av Sydostasien, enligt en representant för företaget.

Vaccinationsgraden i Thailand är låg samtidigt som smittotalen skenar. Endast drygt fem procent av Thailands över 66 miljoner invånare är fullvaccinerade.

Läckt korrespondens visade i förra veckan att Astra Zeneca lovat att förse Thailand med mellan fem och sex miljoner doser vaccin i månaden. Detta går emot påståenden från Thailand om att regeringen lovats tio miljoner doser i månaden.

"Vi hoppas kunna importera ytterligare doser de kommande månaderna", meddelar James Teague på Astra Zeneca i Thailand.

Företaget hade tidigare sagt att vaccindoserna för Thailand och Sydostasien skulle komma från en fabrik tillhörande dess thailändska partner Siam Bioscience, ägt av landets kung och utan tidigare erfarenhet av att tillverka vaccin.

Trycket har ökat på företaget sedan Thailand övervägt att begränsa sin export av lokalt tillverkade Astra Zeneca-vaccin mot covid-19 för att säkra den inhemska tillgången. Något som kan drabba Thailands grannar, varav flera har stora problem med virusutbrott.

Siam Bioscience har inte kommenterat rapporter om brister i produktionen eller långa leveranstider. Astra Zeneca har levererat nio miljoner doser till Thailand så här långt, och kommer att leverera ytterligare 2,3 miljoner i nästa vecka, enligt James Teague.

Chefen för Thailands vaccininstitut bad i onsdags om ursäkt för att landet misslyckats med att säkra tillräckliga mängder vaccin. (TT)

SVT · Iva Horvatovic

Hög vaccintakt bromsar smitta i Spanien

Spanien är bäst i klassen av alla EU-länder när det gäller att vaccinera befolkningen, och kan redan nu stoltsera med att ha nått 25 miljoner fullvaccinerade, närmare 53 procent av befolkningen. Bara två länder i världen har haft högre tempo: Kanada och Storbritannien.

Från mitten av juni till mitten av juli femfaldigades antalet konstaterat smittade i Spanien, en enorm ökning som har lett till att gamla restriktioner har återinförts på många håll. Nu har ökningen i smittspridning börjat avta tack vare vaccinationerna.

Men mycket arbete återstår, säger hälsominister Carolina Darias.

- Vi kommer att behöva fortsätta vaccinera tills vi når 100 procent eller vara nära, säger hon till radiokanalen Onda Cero, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Och vaccinationerna fortsätter i stadig takt, rapporterar El País. En orsak är att vaccinviljan är hög, enligt José Martínez Olmos vid utbildningsinstitutet EASP (Escuela Andaluza de Salud Pública) i Granada.

- Det finns en stor vilja i befolkningen att vaccinera sig. Men med det sagt måste vi fortfarande vaccinera den yngre befolkningen, och trots att det utan tvekan kan fortsätta i samma takt kan vi inte ta det för givet. Vi måste påminna om vaccinets fördelar, säger han till tidningen.

Nu börjar det bli dags att vaccinera yngre åldersgrupper, där viruset för närvarande sprider sig fort. Orsaken till den ökade spridningen är enligt The Local en kombination av att få unga är vaccinerade och att den åldersgruppen är mer socialt aktiv.

Bland 20–29-åringar har drygt 1 860 fall per 100 000 invånare konstaterats, och bland tonåringar över 1 586 per 100 000.

Regeringens mål är att 70 procent av befolkningen ska ha fått fullt vaccinskydd i slutet av augusti. På grund av att den mer smittsamma deltavarianten har fått så starkt fäste måste dock många fler än så vaccinera sig, enligt experter som El País talat med. (TT)

SVT · Iva Horvatovic
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen. Vi gör vårt bästa för att svara på så många som möjligt av alla de frågor som strömmar in.

Vanliga frågor och svar hittar du här:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

Läs gärna artikeln innan ni skriver till oss!

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Många svar finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Har du frågor om reserestriktioner i olika länder? Du kan läsa mer på Sweden Abroad.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Senaste om: Coronapandemin