”Serviceavtal” ersätter kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år ska rekordmånga anställda få nya kollektivavtal, som styr exempelvis lönesättningen och tjänstepensionen. Men inom IT-sektorn är det många företag som istället tecknar serviceavtal för att slippa reglerna i kollektivavtalen.

Almega är den största arbetsgivarorganisationen inom Svenskt Näringsliv. Som medlem i Almega måste företag följa kollektivavtal.

Egentligen.

Men det går att slippa, och ändå få precis samma hjälp, genom att teckna ett så kallat serviceavtal.

”Inte moderna”

-Kollektivavtalen innehåller i dag ett antal regler som inte är moderna eller bra för företagen och därför har vi det här andra alternativet att kunna erbjuda det, säger Einar Humlin, förhandlingschef vid Almega.

Och samtidigt säger ni att ni är för kollektivavtalsmodellen?

-Det är vi, vi tror på den här modellen och vi ser ju också framför oss att ska den svenska modellen överleva, så måste parterna leverera avtal som båda sidor kan vara nöjda med.

Förmånligt

181 företag har i dag serviceavtal med Almega. Majoriteten är IT-företag, som exempelvis ogillar avtal som garanterar en minsta löneökning till alla.

-Sen har du det här med pensionssystemet, där flera företag i dag har mer förmånliga system och det system som kollektivavtalet innehåller är mindre flexibelt och kanske inte lika förmånligt för de anställda, och då finns det motstånd att gå in i ett mer standardiserad modell, kan man säga, säger Einar Humlin.

Omröstning

Men en handfull företag som länge haft serviceavtal har i år valt att byta. På företaget Lawson skedde det efter en anonym omröstning bland personalen.

-Jag var väldigt osäker på om det skulle bli ett ja eller nej till kollektivavtal, som jag såg det när man har pratat och lyssnat med många medarbetare, så skulle det kunnat blivit vilket som, säger Eva Elfgren Axlund som är personalchef Lawson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.