Anmälningarna om fysiskt våld i skolan ökar och de sexuella trakasserierna blir allt vanligare, enligt Lärarnas riksförbund. Foto: SVT

Sextrakasserier mot lärare ökar

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningarna om fysiskt våld i skolan har nästan fördubblats på fyra år, enligt Arbetsmiljöverket. Även de sexuella trakasserierna har blivit allt vanligare, enligt Lärarnas riksförbund.

– Det är svårt att mota de här problemen i tid, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i SVT:s Morgonstudion.

Lärarnas riksförbund menar att det görs alldeles för få anmälningar och att skolan bör ta tag i frågorna om sexuella trakasserier och våld.

– Siffrorna är skrämmande. Rektorer, lärare och skolledare måste lyfta den här typen av frågor och våga anmäla, säger Åsa Fahlén.

Det finns flera exempel där lärare har blivit utsatta för trakasserier och våld.

– Det handlar inte enbart om att ge lärare större mandat och status. Jag ser det framförallt som en ledningsfråga där det krävs ett systematiskt arbete på hela arbetsplatsen, säger Åsa Fahlén.

Flera nyutexaminerade överväger att säga upp sig på grund av det hårda klimatet på arbetsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.