Var åttonde flicka utsatt för sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Var åttonde kvinna har tvingats till samlag eller utsatts för försök till samlag innan de fyllde 18 år. Det visar en ny stor nationell brottsofferstudie.

10.000 kvinnor och 10.000 män från 18 till 74 år valdes slumpmässigt ut och fick svara på frågor om de utsatts för våld under sitt liv.

Av de 52 procent som svarade hade 13 procent tvingats till samlag eller utsatts för försök till detta innan de fyllt 18 år. Motsvarande siffra för männen var 4 procent, visar en ny studie från Nationellt centrum för Kvinnofrid på Uppsala Universitet.

Övergrepp vanligt

På HOPP-Stockholm, en organisation, som arbetar med att hjälpa människor som utsatts för sexuellt våld kommer siffrorna inte som en överraskning.

– Vi är inte alls är förvånade. Utan det stämmer väl överens med vår bild.  Att det är så pass utbrett och så pass vanligt med sexuella övergrepp i samhället, säger Frida Hallén, ordförande för HOPP-Stockholm.

Dessutom hade var fjärde kvinna och var tionde man innan de fyllt 18 år utsatts för ofrivillig sexuell beröring, tvingats att ta på någon på ett sexuellt sätt eller tvingats till att posera naken, visar studien som publiceras i sin helhet först i februari nästa år.

– Jag vill lyfta fram att för ett barn kan det vara lika traumatiserande som en fullbordande våldtäkt, säger Frida Hallén.

Psykisk ohälsa

Studien kommer redovisa hur kvinnor och män påverkas senare i livet när de varit med om våld i barndomen. På HOPP-Stockholm har man stor erfarenhet av hur övergrepp i tidig ålder sätter djupa spår.

– Det kan vara depression, posttraumatiskt stresssyndrom, PTSD, självskadebeteende och självmordsförsök.  Det är ganska vanligt hos dem som kommer till oss, säger HOPP-Stockholms ordförande.

Om undersökningen

Nationellt centrum för Kvinnofrid på Uppsala Universitet har genomfört datainsamlingen i samarbete med Statistiska Centralbyrån.

Datainsamlingens svarsfrekvensen är 52 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.