Foto: TV4

Sista duellen mellan Löfven och Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

I kväll möttes statsministerkandidaterna Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) i en sista duell i TV4 för att övertyga väljarna före valdagen. I en personligare ton än i tidigare debatter ställdes frågorna direkt av berörda väljare i publiken med varierade bakgrunder.

Klassiska valämnen som vårdassistans, trygghet, integration och lärarbrist debatterades. Men även frågor om mer ovanligare ämnen som åldersdiskriminering, klimatsmarta val och presstöd.

Dövblinde Torbjörn som fått avslag på mer assistans fick inleda debatten med ställa frågan om LSS-lagen.

”Vad tänker ni göra för att jag ska få vara pappa och känna mig delaktig i samhället?”, frågade Torbjörn med hjälp från en teckenspråkstolk.

– Torbjörn du ska ha samma rättighet som alla andra och kunna att leva ett liv i frihet och med värdighet, svarade Löfven.

Kristersson höll med sin motståndare och påtalade att LSS-lagstiftningen måste ändras:

– Man måste se över lagstiftningen när domare ändrar hur den var tänkt att bli, svarade han.

Kristersson: Rätta proven centralt

När skolans diskuterades ställde en gymnasielärare frågan:

”Jag tror att många lärare som har lämnat skolan. Vad vill ni göra för att vi ska orka och vara kvar i den svenska skolan?”

– Det behövs mer tid mellan lärare och elever. Det är därför ni ska ha fler kollegor. Dit går våra skattepengarna, svarade Löfven och uttryckte att han ville bli kvitt med rikskapitalister i den svenska skolan.

Mer lärarassistans och centralrättningar av prov i syfte att underlätta för lärare är reformförslag som Kristersson kontrade med.

Löfven äter mindre kött

En annan punkt var klimatsmarta val som bilpooler som gagnar miljön.

– Det finns inte ett företag idag som överlever om man inte har en hållbarhet på riktigt. Det är konsumenterna som driver klimatfrågorna framåt. Vi är för skattebefrielser för delningsekonomiska överenskommelser, säger Kristersson.

Stefan Löfven gick in på att klimatomställning är en viktig del hur landet ska moderniseras och visade på att hans klimatsmarta val är att försöka äta mindre kött.

”Brutalt svek mot flickor”

När integrationen kom upp på tal var det föreningslivets roll i utsatta områden som stod i fokus.

– Vi ska inte ha utsatta områden i Sverige, säger Löfven och påtalar att ett långsiktigt arbete har påbörjats för att knäcka segregationen och lyfter fram civilsamhället som en viktig faktor.

Kristersson vill att statens ska ta sitt ansvar och civilsamhället bidra med sina fördelar. Han gick in på att vi i Sverige är dåliga på att visa för tjejer att de har samma rättigheter som killar och hänvisade till fotbollsföreningar.

– Det är ett brutalt svek mot de flickor vars föräldrar inte förstår att i vårt land har killar och tjejer samma lagliga rättigheter, säger Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet