Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När Storbritannien stängde ner för andra gången fylldes gatorna av festglada britter. Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sista kvällen innan alkoholstoppet – men polisen räknar med lugn kväll

Uppdaterad
Publicerad

I kväll får svenskarna för sista gången på flera månader dricka alkohol på krogen efter klockan 22.00. Men polisen räknar inte med någon anstormning till pubarna.
– Jag tror att de flesta har insett allvaret i situationen och inte använder den här kvällen som en festkväll, säger Stefan Gustavsson, presstalesperson vid polisregion Väst.

När Norges regering i somras fattade beslut om ett nationellt stopp för alkoholservering på krogarna resulterade det i en ovanligt aktiv festhelg omedelbart efter att beslutet trätt i kraft.

När Storbritannien gick in i en andra så kallad lockdown i november fylldes gatorna av festglada britter som ville njuta av utelivet en sista kväll innan förbuden trädde i kraft.

”Insett allvaret”

Men när Sverige nu inför alkoholstopp på barer och restauranger räknar polisen med en lugn kväll.

– Vi har inga kända förberedelser av att det ska bli någon form av stormning av barerna på stan, säger Stefan Gustavsson vid polisen i Väst.

Själva förordningen som gör det förbjudet att servera alkohol på krogar och restauranger efter klockan 22.00 träder i kraft i morgon fredag. Förbudet innebär också att alla verksamheter som serverar alkohol kommer att tvingas stänga senast 22.30.

Alkoholstoppet gäller till den sista februari nästa år och torsdagen blir därmed den sista kvällen på flera månader som det är möjligt att vistas i krogmiljö sent på kvällen. Men polisen räknar alltså ändå med en lugn kväll på stan.

– Jag tror att de flesta har insett allvaret i situationen och inte använder den här kvällen som en festkväll. Vi har inga indikationer på att det ska bli så och behöver inte ta höjd för det, säger Stefan Gustavsson.

”Har en god beredskap”

Inte heller Stockholmspolisen räknar med ett särskilt mycket större tryck än vanligt.

– Vi tror inte på några större händelser, säger Ola Österling vid polisregion Stockholm.

Man har inte heller avsatt extra resurser under torsdagskvällen.

– Vi har en god beredskap för att hantera det ändå även om vi inte har någon utpekad resurs, säger Ola Österling vid polisregion Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer