Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sista riksdagsdebatten för Jan Björklund

Uppdaterad
Publicerad

I dag har det blivit dags för de åtta partiledarna i riksdagen att drabba samman för sista gången innan riksdagen tar ledigt inför sommaren. Dagens debatt blir också den sista för Liberalernas partiledare Jan Björklund.
– Debatten markerar ett avslut för det mest dramatiska politiska år som vi har haft upplevt i svensk politik, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

SVT rapporterade · Sista riksdagsdebatten före sommaren

08.52

Hej och välkomna till vår liverapportering från dagens partiledardebatt! Det blir den sista innan riksdagen tar sommaruppehåll.  

08.52

Det har varit ett dramatiskt politiskt år med rekordlång regeringsbildning som slutade i ett unikt blocköverskridande regeringssamarbete som kostat på för alla inblandade partier.  

08.55

Dagens debatt blir också den sista som Jan Björklund deltar i som partiledare för Liberalerna och han kommer att uppvaktas med tal och presenter från de andra partiledarna.

08.55

Men det blir ändå ett avsked i moll eftersom han lämnar efter sig ett parti med mycket låga opinionssiffror. I EU-valet den 26 maj var det nära att partiet blev helt utan plats i EU-parlamentet. 

08.57

När Björklund blev partiledare 2007 hade Moderaterna stora framgångar. Åren som följde har Centerpartiet gått allt mer i en liberal riktning. Björklund och Liberalerna har befunnit sig i en väldigt konkurrensutsatt situation de senaste åren, enligt statsvetaren Tommy Möller.  

 

Jan Björklund – från kravliberal till socialliberal

SVT NyheterI dag är den sista partiledardebatten i riksdagen inför sommaruppehållet. Det blir också tack och adjö till Jan Björklund som snart avgår från sin position som partiledare för Liberalerna. Jan Björklund blev partiledare för Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, 2007 och har under sin resa mött flera utmaningar och gått från kravliberal till socialliberal.

 

08.58
Vi har också en debutant i dag, Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund.
09.00
Stefan Löfven kommer att vilja prata om välfärd medan Ulf Kristersson helst vill prata om de senaste dagarnas skjutningar och explosioner, tror SVT politiska reporter Elisabeth Marmorstein.
09.01
Nu startar debatten. Första talare är socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
09.03

Stefan Löfven inleder att prata om klassamhället. Det är upp till denna kammare att avögra om vi ska tillbaka till 20-talet, säger han och gör en jämförelse mellan vårdanställda och företagstoppar 

09.04
Alla svenska barn ska ha samma startmöjligheter, säger Stefan Löfven.

Efter en rekordlång regeringsbildning, ett unikt blocköverskridande samarbete och en hetsig EU-valskampanj är det åtta ganska slutkörda partiledare som möts i riksdagen, tror Mats Knutson.

– Det kanske kommer att kännas som att de vill avsluta ett kapitel och det nya skrivs i höst.

Lämnar ett parti i spillror

För Liberalernas Jan Björklund är det dock slut för gott då han lämnar posten – efter tolv år – den 28 juni.

– Det blir en avslutning i moll för Jan Björklund. Han kommer att uppvaktas och få presenter av de andra partiledarna, men den varma stämningen kring hans avsked kommer inte att kunna dölja att han lämnar efter sig ett parti i spillror, med usla opinionssiffror och ett EU-val som höll på att sluta med katastrof.

Tonläget har höjts

Under EU-valskampanjen höjdes tonläget partierna emellan och det kan inte uteslutas att det blir mer av den varan i dag, tror Mats Knutson.

– Det är möjligt att partierna börjar anpassa efter det nya politiska läget sedan den första riksdagsdebatten efter januariavtalet, då de var mer trevande. I EU-valet fick vi ett högre tonläge, mer personangrepp och skarpare repliker. Det är möjligt att vi får se en förändring nu.

Debatten sänds i SVT Play och i SVT Forum kl 08:57-13.

Preliminär talarlista:

Visa

1. Statsminister Stefan Löfven (S)   

2. Ulf Kristersson (M)   

3. Jimmie Åkesson (SD)   

4. Annie Lööf (C)   

5. Jonas Sjöstedt (V)   

6. Ebba Busch Thor (KD)   

7. Jan Björklund (L)   

8. Per Bolund (MP)   

Beräknad talartid är ca 3,5 timme 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer