Foto: SVT

Sista riksdagsdebatten för Jan Björklund

Uppdaterad
Publicerad

I dag har det blivit dags för de åtta partiledarna i riksdagen att drabba samman för sista gången innan riksdagen tar ledigt inför sommaren. Dagens debatt blir också den sista för Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Debatten markerar ett avslut för det mest dramatiska politiska år som vi har haft upplevt i svensk politik, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

Efter en rekordlång regeringsbildning, ett unikt blocköverskridande samarbete och en hetsig EU-valskampanj är det åtta ganska slutkörda partiledare som möts i riksdagen, tror Mats Knutson.

– Det kanske kommer att kännas som att de vill avsluta ett kapitel och det nya skrivs i höst.

Lämnar ett parti i spillror

För Liberalernas Jan Björklund är det dock slut för gott då han lämnar posten – efter tolv år – den 28 juni.

– Det blir en avslutning i moll för Jan Björklund. Han kommer att uppvaktas och få presenter av de andra partiledarna, men den varma stämningen kring hans avsked kommer inte att kunna dölja att han lämnar efter sig ett parti i spillror, med usla opinionssiffror och ett EU-val som höll på att sluta med katastrof.

Tonläget har höjts

Under EU-valskampanjen höjdes tonläget partierna emellan och det kan inte uteslutas att det blir mer av den varan i dag, tror Mats Knutson.

– Det är möjligt att partierna börjar anpassa efter det nya politiska läget sedan den första riksdagsdebatten efter januariavtalet, då de var mer trevande. I EU-valet fick vi ett högre tonläge, mer personangrepp och skarpare repliker. Det är möjligt att vi får se en förändring nu.

Debatten sänds i SVT Play och i SVT Forum kl 08:57-13.

Preliminär talarlista:

1. Statsminister Stefan Löfven (S)   

2. Ulf Kristersson (M)   

3. Jimmie Åkesson (SD)   

4. Annie Lööf (C)   

5. Jonas Sjöstedt (V)   

6. Ebba Busch Thor (KD)   

7. Jan Björklund (L)   

8. Per Bolund (MP)   

Beräknad talartid är ca 3,5 timme 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.