V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Sjöstedt gav stöd till gränskontroller – får bakläxa

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt får bakläxa av partiets verkställande utskott (VU) när det gäller hans stöd till gränskontrollerna. Partiet säger nu att man, tvärtemot vad vänsterledaren uttalat, att man är emot gränskontroller.

Det var i SVT:s Aktuellt i onsdags kväll som V-ledaren Jonas Sjöstedt uttryckte förståelse för beslutet om gränskontroller. Sjöstedt sade då att han accepterar dem under förutsättning att asylrätten inte inskränks.

Flera partimedlemmar har protesterat mot uttalandet, som man ansåg inte var förankrat i partiledningen. Partisekreteraren Aron Etzler sade till TT i torsdags att det ”självklart” var förankrat. Men på fredagens VU-möte diskuterades gränskontrollerna och VU beslutade att partiet är emot gränskontroller.

– VU ser att det finns en rad frågetecken kring vad de nu införda gränskontrollerna får för konsekvenser. Det är redan nu tydligt när det gäller de djupt problematiska id-kontrollerna på färjetrafiken som stänger en laglig väg för människor att söka asyl i Sverige, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande och fortsätter

– Det är också tydligt att kontrollerna hindrar transitflyktingar att ta sig vidare till de länder där de önskar att söka asyl. Vänsterpartiet är därför i grunden kritiska till gränskontroller i den form som nu har införts. Vi uppmanar regeringen och myndigheterna att öppet redovisa sitt agerande.

”Hudfärg får inte vara en faktor”

Vänsterpartiet kallar också Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson och berörda ministrar till en så kallad hearing inför justitie- och socialförsäkringsutskottet.

Framförallt vill man ha svar på hur kontrollerna ska gå till och hur asylrätten ska säkerställas. En oro finns för att gränskontrollerna går över i en etnisk profilering.

”Etnicitet eller hudfärg får inte vara en faktor när polisen väljer vilka som ska kontrolleras. Tidigare erfarenheter visar dock att det i praktiken finns en stor risk för att etnisk profilering ändå sker vid genomförandet av inre gränskontroller”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.