Sjuksköterskan Matilda El Rameid jobbar på den gynekologiska avdelningen på Helsingborgs lasarett varifrån många anställda har flyttats till covidvården. Foto: Matilda El Rameid

Sjuksköterskan Matilda: ”Vi har för mycket att göra på för kort tid”

Uppdaterad
Publicerad

Kortare raster, mer spring och ett ökat antal patienter som man normalt sett inte brukar ta hand om.

Det har blivit vardagen på den gynekologiska avdelningen på Helsingborgs lasarett under pandemin.

– Det påverkar både patientsäkerheten och arbetsmiljön, det går väldigt mycket hand i hand, säger sjuksköterskan Matilda El Rameid som jobbar på avdelningen.

Från den gynekologiska avdelningen på Helsingborgs lasarett har flera ur personalstyrkan lånats ut till andra avdelningar för att hjälpa till med att vårda covid-patienter under pandemin.

Samtidigt har personalen som är kvar fått mer att göra. En normal dag före pandemin vårdade två sjuksköterskor max tio gynpatienter. Nu har antalet i stället ökat till tolv patienter som kan komma från alla typer av avdelningar på sjukhuset.

Sjuksköterskan Matilda El Rameid berättar att det kan röra sig om alltifrån kirurgpatienter till ortopedpatienter som personalen nu tar hand om.

Kortare raster

– Man har en tydlig kompetens bland sina egna patienter och vet vad man ska vara uppmärksam på. Det är inte lika lätt att se det hos de andra patienterna eftersom man inte har vanan att plocka upp de signalerna, säger hon.

Den ökade arbetsbelastningen har lett till kortare och mer upphackade raster eftersom flera olika typer av läkare kommer till avdelningen för att gå sin rond. Matilda El Rameid menar att situationen påverkar både personalens arbetsmiljö och patientsäkerheten.

– Dels är det den klassiska stressen av att man har för mycket att göra på för kort tid. Dels är det den inre stressen av att man ska göra något fel, för att man inte har den kompetens som krävs för alla patienter, men det är också att man har så mycket att göra att någonting riskerar att bli fel. Det är också en stress som är jättejobbig, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.