• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Foto: SVT/TT

Sjukskrivne Bo: ”Jag har svårt att tro det blir verklighet”

Uppdaterad
Publicerad

Bo Jireteg har varit sjuk i hjärtsvikt i tre år och är nära gränsen till att bli utförsäkrad. Att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen föreslås försvinna är en positiv nyhet för honom, men han tror inte att den kommer att bli verklighet. 

– Det ska ju bli politik av det hela också. Jag tror tyvärr att det kommer skita sig i alla fall, säger Bo Jireteg till SVT Nyheter.

Enligt uppgifter till SVT är partierna överens i den stora utredningen om socialförsäkringarna som kommer i morgon, måndag, att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen ska tas bort.

Regeringen har länge velat slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, men oppositionen har varit kritisk till planerna som man ansett är en återgång till en tid då fler blev sjukskrivna under en längre tid.

”Rädda om makten”

Det var alliansregeringen som införde nya sjukregler den 1 juli 2008. En maxtid på 2,5 år infördes för hur länge man får vara sjukskriven.

I december gick Sverigedemokraterna och alliansen emot regeringen och krävde att parentesen skulle finnas kvar.

Bo Jireteg är rädd att regeringen inte ”vågar” slopa den.

– De är för rädda om makten. Jag tror inte att de vågar ta bort den, säger han.

Enligt Gunnar Axén (M), som är kommitténs ordförande, föreslår de att det förstärkta samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, som i dag kommer in efter två års sjukskrivning, tidigareläggs till månad 15.

Efter ett års sjukskrivning införs kontroller då Försäkringskassan ska utreda behovet av arbetslivsinriktad rehabilitering och arbetsförmåga.

– Det ska ske löpande med högst sex månaders mellanrum, säger Axén till TT.

I grunden positiv

Om det hade varit innan reglerna gjordes om 2008 hade Bo Jireteg sannolikt varit sjukpensionär för länge sedan. I dag finns en hårdare press på de långtidssjukskrivna att börja jobba igen. Efter två och ett halvt år blir man automatiskt utförsäkrad.

– Det är klart att jag i grunden är positiv om de nu skulle ta bort den bortre gränsen, och jag vill ju jobba. Men jag är ändå rädd att de sätter upp nya hinder, säger Bo Jireteg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.