Arkivbild. Foto: TT

Sjukskrivningar av psykiska skäl fördubblade

Uppdaterad
Publicerad

Stress, ångest och depression ligger bakom den kraftiga ökningen av sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser de senaste åren.Ansvarig minister Annika Strandhäll säger att arbetet med att få ner sjuktalen är prioriterat.

Enligt nya siffror från Försäkringskassan har sjukskrivningarna i psykiatriska diagnoser ökat med 111 procent mellan 2011 och 2016. Det totala antalet sjukskrivningar har också ökat men kurvan för dem med psykiska orsaker stiger betydligt brantare. 2011 var andelen av de sjukskrivna som fått psykiatriska diagnoser 33 procent, 2016 hade andelen ökat till 45 procent.

– Skrapar man lite närmare på siffrorna så är det stress, ångest och depression som är de dominerande delarna i det här. Det här är en ganska stor folksjukdom i dag och den vanligaste orsaken till sjukskrivning för både kvinnor och män, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Enorma kostnader

Hon tycker att utvecklingen är oroande och att flera åtgärder redan vidtagits för att vända utvecklingen.

– Det är ett prioriterat arbete. Vi ser vilka enorma kostnader det här för med sig på alla plan, säger Annika Strandhäll.

Regeringen har sedan två år ett program för friskare arbetsplatser och lägre sjukfrånvaro där många av åtgärderna har handlat om just psykisk ohälsa. Strandhäll nämner bland annat de nya föreskrifterna om den psykosociala arbetsmiljön, utökad forskning kring kvinnors arbetsmiljö och resursförstärkning till psykiatrin och primärvården med koppling till de diagnoser som är vanligast förekommande.

– Där måste man vara självkritisk som politiker och konstatera att vi har en primärvård som inte är riggad för att hantera ohälsan som den ser ut i dag. Man har till exempel oftast inte särskilt mycket psykologer att tillgå i primärvården.

Inflödet minskar

Annika Strandhäll säger att man det senaste året kunnat se att inflödet i sjukförsäkringen minskat något och att ökningstakten av sjukskrivningar har avtagit. Hon tror att det dels är ett resultat av arbete som bedrivs av arbetsmarknadens parter för en bättre arbetsmiljö, dels av utvecklingen av arbetet inom primärvården och nya riktlinjer till läkarna.

– Förhoppningsvis kommer vi fortsätta att se en vändning. Det är en av regeringens högst prioriterade frågor och vi jobbar stenhårt för det, säger Annika Strandhäll.

Län för län, andel i procent

Dalarna 51

Västra Götaland 49

Värmland 48

Kalmar 47

Jönköping 46

Örebro 46

Riket 45

Blekinge 45

Halland 45

Skåne 45

Västmanland 45

Gävleborg 44

Kronoberg 44

Stockholm 44

Västerbotten 44

Södermanland 43

Västernorrland 43

Jämtland 42

Gotland 40

Uppsala 40

Östergötland 39

Norrbotten 38

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.