Foto: TT

Sjukskrivningar oroar regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet sjukskrivna blir allt fler och Försäkringskassans kostnader för sjukpenning ökar kraftigt.

Sedan 2010 har antalet sjukskrivna ökat stadigt och på bara ett år har antalet personer som får sjukpenning ökat från 150.000 till 170.000.

– Det är en ökning och det är oroande. Man ska ta det på stort allvar, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Färre än år 2000

Men antalet sjukskrivna är betydigt färre i dag än i början av 2000-talet. Och när regeringen skärpte sjukreglerna 2008 sjönk antalet ytterligare. Bottennivån nåddes 2010 och sedan vände sjuktalen upp igen. Och har alltså stadigt ökat sedan dess.   

Ökade kostnader

De allt fler sjukskrivna betyder också ökade kostnader för staten. I höstas fick finansminister Anders Borg (M) skjuta till ytterligare 6 miljarder kronor för att täcka den väntade utgiftsökningen i år.

– Om människor är sjukskrivna istället för att gå till jobbet så finns det en indivuduell kostnad. Människor tjänar mindre pengar och riskerar på lång sikt att klara sig sämre i arbetslivet. Men det finns också en samhällskostnad, säger Ulf Kristersson. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.