Arkivbild. sjunde AP-fondens vd Rickard Gröttheim. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT/TT

AP-fond får Google att lägga 2,8 miljarder på mångfald

Publicerad

Efter en två år lång rättsprocess har Googles moderbolag nått en förlikning med den stora svenska pensionsförvaltaren sjunde AP-fonden. Bolaget lovar att lägga 2,8 miljarder kronor på att förbättra mångfald och inkludering.

– Vi känner oss väldigt nöjda, säger sjunde AP-fondens vd Rickard Gröttheim.

Under hösten 2018 uppdagades flera fall av sexuella trakasserier hos nätjätten Google. 48 anställda, varav ett dussintal chefer, sades upp. Men tidningen New York Times avslöjade att flera av dem fick stora summor i avgångsvederlag.

Efter skandalen beslutade sjunde AP-fonden att stämma Googles moderbolag. Miljoner svenskar har delar av sin statliga pension hos fonden, och ett av deras största aktieinnehav är Googles moderbolag Alphabet.

I dag nådde de två parterna en förlikning.

”Fört det till högsta nivå”

Alphabet går med på att spendera 310 miljoner dollar, cirka 2,8 miljarder kronor, på olika arbetsplatsinitiativ och program med fokus på mångfald, rättvisa och inkludering. Ett råd med externa experter inrättas, och speciella styrelsekommittéer ska se till att ledningen jobbar mot sexuella trakasserier.

Rickard Gröttheim tycker att uppgörelsen är en framgång.

– Man har fört upp det till högsta nivå, så det tror jag kommer leda till förbättringar, säger han.

Stämde Facebook

Det är inte första gången AP7 stämmer större bolag.

– Vi använder rättsprocesser i vissa fall för att få företag att förbättra sitt sätt att agera. Det har varit ungefär 15 olika fall under åren, säger Gröttheim.

Ett tidigare sådant fall var när fonden stämde Facebook eftersom bolagets ledning och styrelse försökte ge ut en ny aktieklass – utan rösträtt. I praktiken skulle Mark Zuckerberg ha blivit omöjlig att ersätta. Stämningen slutade i att Facebook drog tillbaka planerna.

Fakta om uppgörelsen

Googles moderbolag Alphabet ska bland annat:

• Förebygga missförhållanden: ett omfattande program genomförs för att förebygga och ta itu med sexuella trakasserier under minst fem år tid.

• Förhindra felaktig ersättning: anställda, inklusive ledande befattningshavare, som utreds för sexuella trakasserier kommer under tiden inte att kunna åtnjuta förmånliga uppgörelser i samband med avsked.

• Inrätta Advisory Council: ett råd för mångfald, rättvisa och inkludering med flera externa experter inrättas för att övervaka företagets ansträngningar i minst fem år.

• Styrelseövervakning av företagskultur och regelefterlevnad: styrelsekommittéer kommer att övervaka ledningens arbete, få rapporter från Advisory Council och resultat av Googles medarbetarundersökning med relaterade frågor samt följa upp uppgifter om sexuella trakasserier och eventuella regelbrott för snabb hantering.

• Finansieringsåtagande: Alfabetet kommer att spendera 310 miljoner dollar under tio år till arbetsplatsinitiativ och program med fokus på mångfald, rättvisa och inkludering.

Källa: Sjunde AP-fonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.