Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rolf Skoglund var verksam på Dramaten under 50 års tid och har under sin långa karriär medverkat i otaliga tv-produktioner. Foto: Mats Andersson / TT

Skådespelaren Rolf Skoglund död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Rolf Skoglund är död, uppger familjen för TT. Han blev 81 år.

Skoglund gjorde under sin långa karriär en rad välkända rolltolkningar såväl på scen som på film och tv, däribland den koleriske pappan Gösta Backlund i Kjell Sundvalls tv-klassiker ”Vi hade i alla fall tur med vädret” från 1980.

Rolf Skoglund anställdes på Dramaten 1967 och var därefter verksam på nationalscenen under 50 års tid. Under sin karriär medverkade han även i 35 filmer, och spelade även bland annat rollen som Bébé Fouras i TV4:s ”Fångarna på fortet”.

Hans sista framträdande var som ur-tomten, Sankt Nikolaus, i tv-serien ”Mer panik i tomteverkstan”, som sändes i SVT 2019.

Rolf Skoglund blev 81 år.

Stark närvaro

Lena Endre, som kom till Dramaten 1987, minns Rolf Skoglund som en stark närvaro på nationalscenen.

– Han var alltid så rolig och galen på ett underbart sätt, Roffe, det var han verkligen. När jag tänker på Roffe tänker jag på skratt. Han var en väldigt egen, speciell skådespelare, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.