Forskare på Karolinska institutet har nyligen granskat klorpyrifos. Granskningen visar att ämnet är mer riskfyllt för människor än vad man tidigare trott. Foto: Andreas Hult/SVT

Skadligt bekämpningsmedel på var femte citrusfrukt

Uppdaterad
Publicerad

Var femte citrusfrukt har spår av det riskfyllda bekämpningsmedlet klorpyrifos. Det visar Livsmedelsverkets kontroller som SVT Nyheter tagit del av. Det kan ge nervskador och defekter på hjärnan hos foster och små barn. Nya studier slår fast att ämnet är mycket mer riskfyllt att få i sig än vad man tidigare trott.

Mandariner från Marocko, lime från Brasilien och apelsiner från Spanien är några av frukterna som visat sig ha spår av bekämpningsmedlet klorpyrifos. Det är ett nervgift och det vanligaste insektsmedlet som används inom jordbruket.

Totalt har Livsmedelverket i år gjort 158 test på citrusfrukter, 22 procent bar spår av ämnet. Inget test visade på nivåer över det nu gällande gränsvärdet. Men det kan ändå vara riskfyllt eftersom nya studier slår fast att det inte går att fastställa några säkra gränsvärden för människor.

– Vi tycker att det här är ett problematiskt ämne, just för att det har påverkan på nervsystemet och hjärnans utveckling. Så vi ser helst att svenska konsumenter inte blir exponerade för det, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket.

Bekämpningsmedlet är förbjudet att använda inom ekologisk odling.

”Ett ämne som inte borde användas”

Axel Mie, forskarassistent på Karolinska institutet. Foto: Andreas Hult/SVT

Forskare på Karolinska institutet har nyligen granskat klorpyrifos. Enligt deras granskning är ämnet även i mycket låga doser mer riskfyllt för människor än vad man tidigare trott.

– Vi tror att negativa effekter kan uppstå i de låga koncentrationer som befolkningen utsätts för. Det är ett ämne som inte borde användas, säger Axel Mie, forskarassistent på Karolinska institutet.

EU-kommissionen vill nu att klorpyrifos ska bli förbjudet att använda inom EU, och i slutet av veckan ska förslaget röstas igenom av EU:s medlemsländer.

Ämnet finns på skalet

Klorpyrifos har ett högre gränsvärde på citrusfrukter än andra frukter och grönsaker, just för att en stor del av ämnet finns på skalet. På Livsmedelsverket tycker de inte att konsumenter behöver vara oroliga om man ätit mycket citrusfrukter.

– Jag förstår att man kan känna sig orolig, men personligen är jag inte det. I den här typen av studier finns det många osäkerheter gällande effekter och exponering. Men eftersom de här osäkerheterna finns är det bättre om användningen upphör nu, säger Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.