Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fanny tog hjälp av Mandokliniken för sin ätstörning men valde att lämna efter bara några veckor. Foto: Clara Zahui/SVT

Tidigare patient på kliniken: ”Allt handlade bara om mat”

Uppdaterad
Publicerad

2018 sökte sig Fanny till Mandokliniken för att få hjälp med sin ätstörning, men det tog inte lång tid innan hon insåg att metoden Mando använde sig av aldrig skulle göra henne frisk.

– Allt handlade bara om mat. Det fanns inget tal om psykisk hälsa, säger hon.

I över 20 år har Mando bedrivit öppen- och slutenvård för för ätstörningspatienter i Stockholm, men nu har regionen valt att ta över slutenvården i egen regi.

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera tidigare patienter och deras anhöriga. Några vittnar om hur vården de fick på Mando var livsavgörande. De känner stor oro över vad som kommer ske med ätstörningsvården nu.

Men flera andra patienter berättar att Mandoklinikens syn på sjukdomen som fysisk, fokuset på mätbara resultat och bristen på psykologiskt stöd istället riskerat att göra dem sjukare.

Verktygen tog slut

En mamma berättar att hon är övertygad om att vården hennes dotter fick på Mando i drygt två års tid räddat flickans liv.

Men när flickan får ett återfall i sjukdomen saknas verktyg för att hjälpa henne. Istället för fortsatt vård skrivs hon ut från kliniken.

– Hon följde inte längre mallen. Jag tror inte att de kunde hjälpa henne mer. Verktygen i verktygslådan hade tagit slut, säger mamman.

Flera tidigare patienter vittnar om liknade händelser. När deras sjukdom anses för svårbehandlad skrivs de ut, eller remitteras vidare. För flera av de tidigare patienterna hemsöker sjukdomen dem i flera år efter att behandlingen avslutats, även när de friskförklarats av Mando. Många har inte känt sig fria från sjukdomen förrän de på egen hand tagit hjälp av psykologer.

Forskare om ätstörningskliniken Mando: ”Metoden saknar evidens”

Enligt Mandos synsätt är ätstörningar en fysisk sjukdom, berättar flera tidigare patienter. Ångest och depression är inte orsaken till sjukdomen, utan kroppens svar på svälten.

Metoden innehåller ingen psykiatrisk behandling, eftersom utövarna anser att det saknas belägg för att ätstörningar handlar om psykiatri. Att det är så Mando arbetar konstaterar även Socialstyrelsen i en förstudie över kunskapsläget inom ätstörningsvården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mandos VD om kritiken mot deras metod Foto: Simon Lundvall/SVT

Hjälp och stöd vid ätstörningar

Lider du av en ätstörning? Eller är någon i din närhet drabbad? Utöver den vanliga vården finns en rad organisationer man kan ta kontakt med för att få stöd och rådgivning. Här är några kontaktvägar online:

Vårdguiden om ätstörningar 1177 – Erbjuder samtal dygnet runt för att guida till rätt vård.

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Erbjuder chatt och telefonstöd till drabbade och närstående.

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende  

Ätstörningszonen Stöd och råd på chatt eller mejl.

Vill du veta mer om forskningen kring ätstörningar? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.