Skandinavien rikast och bäst

Publicerad

Sverige är världens tredje rikaste och bästa land att leva i om inte bara pengar utan också andra levnadsomständigheter räknas in.

Det är enligt brittiska Legatum Institute som gjort rankningen. Allra bäst är Norge följt av Danmark. Finland är sjua medan USA kommer först på 12:e plats.

142 länder är med på tankesmedjans lista och bedöms efter åtta olika faktorer, bland annat utbildningsnivå, trygghet, personlig frihet, sjukvård och utvecklingsmöjligheterna för företag.

Sverige är med på topp 10 på alla undersökta faktorer utom två.

Bäst ligger Sverige till när det gäller entreprenörsskap och möjligheter, där hamnar vi på andraplats efter Danmark.

När det kommer till utbildning och hälsa kvalar Sverige däremot inte in på topp tio. Luxemburg ligger högst vad gälla hälsa, följt av USA. På utbildningsområdet toppar Nya Zeeland och Australien listan.

Den absoluta jumboplatsen innehas av Centralafrikanska Republiken som rankas på plats 142 när alla faktorer räknas samman.

Fakta: Norden i topp

De tio högst respektive lägst rankade länderna på Legatum Institutes lista 2012:

1 Norge

2 Danmark

3 Sverige

4 Australien

5 Nya Zeeland

6 Kanada

7 Finland

8 Nederländerna

9 Schweiz

10 Irland

133 Etiopien

134 Jemen

135 Zimbabwe

136 Togo

137 Burundi

138 Haiti

139 Tchad

140 Afghanistan

141 Kongo-Kinshasa

142 Centralafrikanska Republiken

Källa: Legatum Prosperity Index (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.