Blir förbjudet nästa år. Foto: TT arkiv

Skärpt förbud mot mobil bakom ratten

Uppdaterad
Publicerad

Snart blir det förbjudet att ha mobiltelefonen i handen under bilkörning. Från och med den 1 februari 2018 får du inte längre svara på ett sms i bilkön, eller kolla vägbeskrivningen i telefonen medan du kör. I dag är det tillåtet så länge det inte utgör någon trafikfara.

Regeringen går vidare med Transportstyrelsens förslag från i våras om att skärpa bestämmelserna kring mobil och bilkörning och har beslutat om en ändring i trafikförordningen.

”Händerna på ratten”

– Det är händerna på ratten som gäller, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare åt infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Dagens skrivning från 2013 säger att man inte får hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen. Nu ska detta kompletteras med att föraren inte får använda mobilen på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen.

Fler regler kommer

Enligt ett pressmeddelande säger Eneroth att en tydligare regel gör att fler kommer att följa den.

”Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar” säger han.

Beslutet har fattats på ett regeringssammanträde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.