-Varslen kommer med all säkerhet att fullföljas. Leverantörerna måste ta det säkra före det osäkra, säger Svenåke Berglie, vd för branschorganisationen FKG.
Enligt FKG har drygt 753 varsel lagts sedan mars bland leverantörer till fordonsindustrin och de allra flesta hänger direkt samman med Saab-krisen.
På måndagen stod det klart att 20 tidigare varslade vid IAC i Skara nu måste gå och snart tickar varseltiderna ut på allt fler håll.
-Det märkliga är att det inte händer något på Saab när det gäller personalstyrkan, där kör man vecka ut och vecka in med full styrka och ingen produktion, säger Svenåke Berglie.
-Jag är förvånad över att inte någon sådan åtgärd vidtagits. Det första en konkursförvaltare skulle göra om Saab gick omkull skulle vara att säga upp.
Djupt vatten
Samtidigt har Saab börjat betala av sin skuld till IAC.
-Vi har kommit överens och vi är beredda att leverera produkter om Saab startar produktionen, säger IAC:s vd Marcus Nyman till di.se.
Det Saab betalat hittills överstiger de tio procent som man i juni erbjöd som första avbetalning till sina leverantörer.
-Jag tror att Saab är ute på rätt djupt vatten när det gäller att betala leverantörsföretagen.
-Skulle det efteråt visa sig att man gynnat någon fordringsägare är risken uppenbar att konkursförvaltaren kräver pengar tillbaka, säger Svenåke Berglie.
Kinaframtid
Parallellt med alla akuta kriser för Saab Automobile i Trollhättan pågår planeringen för framtiden i Kina.
Youngman, ett av företagen som går in med pengar i nya Saab, har lagt fram en produktionsplan för Saab från 2012 och framåt, uppger China Car Times.
Enligt Huang Zhiqiang, vice vd för Youngmans personbilssektor ska modellfloran hos Saab utökas.
De nya modellerna ska tillverkas i det gemensamma projekt Youngman, Saab och Pang Da ska starta i Kina, när kinesiska myndigheter gett klartecken till den ansökan som nu lämnats in.
Men först gäller det att få fram pengar till löner, skatter och underleverantörer i Trollhättan.
TT