Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kirurgen Paolo Macchiarini i intervju med SVT.

Skärpt straff för Macchiarini – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll hovrättens dom mot kirurgen Paolo Macchiarini. Han döms för tre fall av grov misshandel till fängelse i två år och sex månader. Domen kommer att överklagas, uppger Macchiarinis advokat. 

Målet gäller de tre patienter, två män och en kvinna, som fick syntetiska luftstrupar inopererade på Karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012. Samtliga fick svåra komplikationer och avled.

Åklagaren yrkade på att kirurgen fälls för tre fall av grov misshandel, medan försvaret ville ha ett totalt frikännande.

Macchiarini åtalades för grov misshandel i Solna tingsrätt för ett år sedan. Han dömdes då till villkorlig dom för vållande till kroppsskada i ett fall men frikändes på de två andra åtalspunkterna. Domen överklagades av både försvar och åklagare till Hovrätten, som nu har ändrat domen till fängelse i två år och sex månader för grov misshandel i tre fall.

Likgiltig för riskerna

Hovrätten anser att ingreppen inte rör sig om nödsituationer, något som Macciarini har hävdat, och att två av patienterna hade ”kunnat leva under en inte obetydlig tid” utan ingreppen. Vidare menar hovrätten att Macchiarini varit medveten om, men likgiltig för riskerna.

– Av utredningen framgår det tydligt att Paolo Macchiarini varit drivande. Utan honom hade ingreppen inte blivit av. Han har genomfört ingreppen utan att det har varit vetenskapligt beprövat och utan tillstånd, säger hovrättsrådet Maria Hölcke.

Kommer att överklagas

Macchiarini har hela tiden nekat till brott. Han menar att operationerna på de tre patienterna gjordes som en livräddande åtgärd.

– Att med avsikt ha skadat sina patienter är den värsta anklagelse man kan utsättas för som läkare, säger Paolo Macchiarini på en presskonferens på onsdagen.

Domen kommer med stor sannolikhet att överklagas, uppger Macchiarinis advokat Björn Hurtig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.