Hör Pär Nilsson, ordförande i Södertälje modellflygklubb, berätta. Foto: Niklas Berglund

Skärpta regler för att få använda en drönare

Uppdaterad
Publicerad

Snart krävs utbildning och drönarkort, samt registrering hos Transportstyrelsen om en drönare väger mer än 250 gram.

– Det här är inte genomtänkt. Det är snabbt och fel, säger Magnus Bernroth, ordförande i Strängnäs modellflygklubb till SVT Nyheter.

Reglerna är ett EU-beslut och var tänkta att tas i bruk 1 juli i år. Men på grund av coronaepidemin så skjuts de nya reglerna upp till den första januari 2021.

Förutom körkortsutbildning blir det även striktare regler för att använda drönare i offentliga rummet. Den som är under 16 år behöver ha en person som är över 18 år med som operatör.

”Färre kommer att flyga”

År 2023 skärps reglerna ytterligare och då ska även alla drönare kunna identifieras liknande det nuvarande bilregistret.

– Vi är en skara som inte blir fler utan färre. Det här kommer tyvärr att innebära att färre kommer att flyga och det blir svårt att rekrytera yngre som vill engagera sig för modellflyg och drönare säger Pär Nilsson, ordförande i Södertälje modellflygklubb till SVT Nyheter.

Vissa av de nya reglerna gäller inte inne på modellflygklubbarnas avgränsade platser men enligt klubbarna så letar man sig oftast inte till föreningsverksamheten innan man provat själv och blivit intresserad. Modellklubbarna oroas även över Transportstyrelsens förslag att vanliga modellflygplan även ska ingå i det nya regelverket.

– Det innebär att flera av våra tävlingsklasser försvinner över en natt. Jag förstår faktiskt inte riktig hur de har tänkt här säger Mats Erlandsson ordförande i Ripa modellflygklubb.

Miljontals fler drönare inom EU

Rémi Vesvre är ansvarig för drönare på Transportstyrelsen.

– Man vill möjliggöra för nya tjänster inom drönarsektorn och fler drönare skapar en ökad osäkerhet i luftrum och skapar också problem för människors integritet. Nu kan en drönare flyga över någons tomt eller sommarstuga utan att individen kan identifiera vem som flyger eller varför säger Rémi Vesvre.

Drönare används idag både kommersiellt och som hobby men marknaden väntas växa enormt. Till exempel till för att leverera mat och varor, ambulans och branddrönare för att rädda liv, minidrönare som pollinerar blommor , leverans av vaccin och medicin i svårtillgängliga miljöer och vid infrastrukturprojekt.

– Om några år så kommer det 100.000-tals nya jobb och miljontals fler drönare bara inom EU. Det är därför det är nödvändigt med de nya reglerna säger Rémi Vesvre till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.