Foto: SVT

Hatad fågel minskar i antal

Uppdaterad
Publicerad

Den kontroversiella skarven minskar nu i Sverige. Nya siffror visar att skarvarna i Sverige börjat minska för första gången sedan fågeln började spridas på 80-talet.

Den svarta skarven är mycket illa omtyckt av många i skärgården. Den konkurrerar om fisken och dödar träden på boplatserna. Den allmäna uppfattningen har varit att skarven fortfarande ökar i antal, men nu visar nya siffor från Sveriges Ornitologiska Förening att det är tvärtom. Skarven har minskat de senaste åren från toppen  2006-2009 då det fanns 44.000 par till knappa 40.000 par 2012.

– Det är som för alla arter, säger Henri Engström, skarvforskare och fågelskyddssekreterare i SOF. Det finns en övre gräns för hur många de blir, och det har och göra med omvärldsfaktorer som tillgång på föda, häckningsmöjligheter, överlevnad vintertid osv.

Att man har försökt att hålla efter den med äggprickning mm, har det påverkat bestånden?

– Inte vad det verkar.

Kan det bero på brist på fisk? Det har ju varit dålig rekrytering av bland annat abborre och gädda längs ostkusten?

– Det kan ha betydelse, men skarven är väldigt flexibel när det gäller födan. Den tar i princip vad som helst. Så länge det finns fisk av några arter så har de möjligheter att finnan tillräckligt med mat.

Minskar på både väst- och ostkusten

Skarven minskar både på väst- och ostkusten, liksom i insjöarna, medan den är mer stabil i norra Östersjön. Troligen kommer antalet att fortsätta sjunka för att sedan stanna kring en lägre nivå. I Danmark och Nederländerna har skarven redan minskat med mellan 30 och 50 procent från toppnivåerna.

– Man kan ju säkert tänka sig att det sker en utveckling som går åt det hållet även här framöver. Man kan misstänka att det fortsätter ner, men precis hur mycket det går inte att säga, säger Henri Engström.

”Människor upplever att skarven ökar”

Det är oklart och omdiskuterat hur stor konkurrent om fisket som skarven verkligen är, men färre skarvar kan betyda mindre konflikter på sikt med yrkesfisket, tror Henri Engström.

– En del av konflikten är att människor upplever att skarven bara ökar och ökar. Om det nu vänder om nu och de minskar istället, så kan det verka dämpande på konflikten. Sedan om minskningen leder till färre skador för fisket är ju delvis en annan fråga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.