Volvo Cars presenterade nyligen en elbil. Foto: TT

Skatteexpert om att köpa Volvoaktier: Behåll dina pengar

Uppdaterad
Publicerad

Volvoägaren Li Shufus beslut att lägga tre av sina bolag i skatteparadisen Caymanöarna och brittiska Jungfruöarna innebär en stor risk för potentiella köpare av Volvoaktier. Det anser Alex Cobham, vd för organisationen och forskarnätverket Tax Justice Network.

– Jag skulle behållit mina pengar och satsat dem på något som är mer transparent, säger Alex Cobham.

SVT har bett Alex Cobham, ekonom, författare och chef för den ideella organisationen Tax Justice Network som arbetar för en ökad transparens inom skatteområdet, att titta närmare på det dokument som visar att Volvo Cars huvudägare valt att ha tre av sina bolag i Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna.

Enligt Cobham är det två saker man bör vara orolig för när man vill investera i bolag med kopplingar till de två ögrupperna.

– Båda jurisdiktionerna är på den extrema sidan i hur de tillåter hur vinstmedel flyttas runt av multinationella företag. Detta är en risk även för investerare, säger han.

Aggressiv skatteplanering

Enligt Alex Cobham visar forskning att bolag med aggressiv skatteplanering över tid inte ger högre avkastning, snarare tvärtom. Däremot ger planeringen en högre risk.

– Du måste dölja en viss del av det du håller på med och den processen kan dölja även andra ting än bara skattemissbruk, säger Alex Cobham.

Det andra delen som Volvoinvesterare bör vara oroliga över när det gäller de två skatteparadisen är, enligt Cobham, bristen på transparens. Det finns inga krav på att registrera den verklige, fysiske ägaren i ett bolag och bolaget behöver sannolikt inte publicera någon redovisning.

– Så frågan du bör ställa dig om du vill investera i Volvo är varför Geely-koncernen medvetet har beslutat att registrera sig i två av de mest icke-transparenta jurisdiktionerna i världen. Vad är det som dessa människor vill dölja? Frågar Alex Cobham.

Flyttar investeringar

Enligt Alex Cobham är det inte ovanligt att kinesiska bolagsägare flyttar delar av sina investeringar till skatteparadis för att skydda dem mot kinesiska staten. Men de senaste åren har kommunistdiktaturen visat allt mindre förståelse för den här typen av upplägg.

– Detta skapar en ny risk för investerare – att den kinesiska staten till slut eventuellt säger att den inte är särskilt glad över den här strukturen, säger Alex Cobham.

SVT har sökt Li Shufu för frågor om skatteparadisen utan resultat. Geely Sverige skriver dock i ett mejl att ”som en multinationell företagsgrupp verksam över stora delar av världen följer vi alltid de lagar och regler som gäller på respektive marknad. Vi har också en tydlig och transparent process kring detta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.