Skattesmäll kan vänta för jultidningsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket hävdar att jultidningsföretagen inte betalat skatt som de ska. Verket anser att många barn säljer för sådana summor att mer skatt ska betalas. Totalt handlar det om arbetsgivaravgifter för många miljoner varje år som företagen borde betala, menar Skatteverket.

Att sälja jultidningar är en gammal tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ofta är det barn som säljer tidningar tillsammans med andra varor och får sedan betalt av företag antingen i produkter som barnet väljer, eller i pengar.

”Tydliga regler”

​Men nu har Skatteverket granskat branschen och kommit fram till att företagen ska betala arbetsgivaravgifter för alla de som tjänar mer än 1000 kronor per år. Vilket skulle handla om många miljoner varje år som företagen borde betala i avgifter.

– Det är bra att frågan nu kommit upp så att företagen får tydliga regler att hålla sig till, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.​

​Flera företag försvarar sig med att Arbetsmiljöverket definierar jultidningsförsäljning som en hobby. En definition som verket gjort utifrån arbetsmiljöaspekter.

– Vi anser, precis som Arbetsmiljöverket, att detta ska betraktas som en hobby och därför ska vi inte behöva betala arbetsgivaravgifter, säger Kristofer Svaninger, vice vd på Jultidningsförlaget, ett av de företag som säljer jultidningar.

”En hobby som ger inkomster”

​Men det argumentet är inte något som håller enligt Pia Blank Thörnroos.​

– Även om man tycker det är en hobby så spelar det ingen roll för oss i det här fallet. För även en hobby som ger inkomster ska man bli beskattad för. Så bara för att det heter hobby så slipper man inte undan att betala arbetsgivaravgifter, säger hon.​

​En tvist mellan ett jultidningsföretag och Skatteverket kommer nu avgöras i förvaltningsrätten. Bara under ett år handlar det om 17 miljoner kronor som ett företag kan tvingas betala i arbetsgivaravgift. Men oavsett utgång kommer det inte drabba barnen eller familjerna menar Skatteverket.​

– Om rätten går på vår linje är det endast företagen som drabbas. Barnen behöver inte vara oroliga, säger Pia Blank Thörnroos.​

Men enligt flera jultidningsföretag som Lilla Aktuellt pratat med skulle en ökad skattekostnad för företagen visst kunna leda till att det blir mindre lönsamt för barnen att sälja jultidningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.