”Det är väldigt svårt bevisläge för oss”, säger Ulrika Vretendahl, processförare vid Skattverket till SVT och TT. Arkivbild. Foto: Kenny Bengtsson/TT

Skatteverket: ”Ett väldigt svårt bevisläge för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en tidigare bankchef vid SEB har omfattande skatteupplägg med aktieägartransaktioner gjorts i Sverige. Men till skillnad mot myndigheter i bland annat Tyskland, Danmark och Norge har svenska Skatteverket inte undersökt omfattningen.

Varje år uppgår den skatt som utländska aktieägare betalar, på den utdelning de får på sina aktieinnehav i Sverige, till cirka 6,5 miljarder kronor. Enligt den tidigare SEB-chef, som SVT har varit kontakt med, är det ”standard” att banken genomför snabba ägarskiften kring utdelningstiden för att hjälpa utländska aktieägare undvika eller minska sin skatt på utdelningen. Men i Sverige är det ingen som vet omfattningen av skatteuppläggen.

Enligt Skatteverket är det problematiskt att avgöra om transaktionerna enbart är gjorda för att undvika skatt, något som är tveksamt enligt svensk skattelagstiftning. För om bankerna använder aktierna till att göra korta affärer så är det inte säkert att Skatteverket kan ifrågasätta upplägget.

– Hade de använt de här aktierna till att blanka eller att de behövde dem för vidare utlån eller någonting annat, då hade det ju varit väldigt svårt för då är det en affärsmässighet i det. Det är därför det är väldigt svårt bevisläge för oss, säger Ulrika Vretendahl, processförare vid Skattverket till SVT och TT som granskat bankens upplägg.

Tecken på upplägg

Skatteverket har dock uppmärksammat att det finns tecken på att svenska banker lånar in aktier i samband med utdelningstillfället.

– Det har ju framkommit att det fluktuerar hos bankerna, att aktielån stiger vid utdelningstillfällena. Men att det finns någon otillbörlighet i det låter jag vara osagt, det måste bedömas från fall till fall, säger Ulrika Vretendahl.

Enligt Ulrika Vretendahl är en ny lagstiftning på gång kring utdelningsskatt.

– Vi har ju vår kupongskattelag som är ganska föråldrad (från 1970) och den skatteundandragandebestämmelsen är väldigt svår att tillämpa. Men nu finns en utredning och ett nytt förslag och det ser vi fram emot för då får vi förhoppningsvis lite lättare att angripa sådana här transaktioner, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet