På Skogsstyrelsens interna webb har flera artiklar om lednings beslut publicerats. ”Jag har inte hört en person som jobbar med naturvård som försvarar beslutet. Det är alla dessa människor som ledningen nu trampar på och indirekt påstår att de gör ett dåligt jobb.”

Skogsstyrelsens egna anställda sågar beslutet

Uppdaterad
Publicerad

För många anställda på Skogsstyrelsen kom ledningens beslut om att pausa inventeringarna av nyckelbiotoper i norr som en chock. SVT Nyheter har läst de interna webbsidorna. Där är många anställda starkt kritiska till ledningens beslut och hur det har förankrats. Även fackförbundet ST sågar den egna myndighetens beslut.

På Skogsstyrelsens interna webb har flera artiklar om lednings beslut publicerats. I kommentarsfältet framkommer att många anställda tycker att ledningens beslut är helt fel:

”Vilket enormt dråpslag mot det svenska naturvårdsarbetet!...som att sticka kniven i ryggen på oss nyckelbiotopsinventerare. Känner mig otroligt orolig, är detta början till slutet på svenskt naturvårdsarbete?”

”Varför ska vi inte få bevara de skogar som har lite värde kvar?”

”Det känns oerhört förhastat... men mest av allt riskerar ännu fler naturvärden att gå förlorade, tråkigt :(”

”Insåg i fredags att jag var tvungen att vänta med att kommentera....Det jag började skriva ner var inte lämpligt för en statsanställd.”

”Jag har inte hört en person som jobbar med naturvård som försvarar beslutet. Det är alla dessa människor som ledningen nu trampar på och indirekt påstår att de gör ett dåligt jobb.”

LÄS MER: Protester mot skogsstyrelsen: ”Hotar skogarna i norr”

Ingen intern information före DN debatt

Skogsstyrelsens anställda fick läsa på DN:s debattsida att generaldirektören Herman Sundqvist pausat inventeringarna. Först några dagar senare fattades det formella beslutet. Även här är kritiken svidande bland de anställda.

”Suck. Jag trodde inte att jag skulle behöva uppleva något sådant innan jag slutar. Man undrar ju vad det är för en slags GD vi har som inte vågar se sina medarbetare i ögonen utan använder sig av ombud.”

LÄS MER : Här svarar Skogsstyrelsen på kritiken

Facket kritiskt

Även fackförbunder ST har i ett brev till ledningen kritiserat beslutet. ST vill att pausen avslutas, det vill säga att inventeringarna måste fortsätta. Facket är även ”starkt kritiska till bristen på samverkan och förankring bland medarbetarna.”

ST ifrågasätter till och med om arbetsgivare följt arbetsmiljölagen om samverkan och pekar på att pausen försämrar en redan svår arbetssituation för inventerare på fältet.

Generaldirektören kommenterar i en artikel den 20 mars den hårda kritiken på internwebben.

”Jag hade inte räknat med att de interna reaktionerna i Skogsstyrelsen skulle bli så starka... även om jag möter en del stöd för beslutet så är många kritiska. Ännu fler är kritiska till hanteringen. Mot bakgrund av de mycket starka interna reaktionerna är det bara att medge att beslutet ändå skulle ha förankrats på ett annat sätt”, skriver Herman Sundqvist, generaldirektör Skogsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.