Maria Wassén, regionchef för region Söder på Skolinspektionen. Foto: TT/Skolinspektionen

Skolinspektionen om extremisterna i skolledningarna: Kommer att utredas

Uppdaterad
Publicerad

Staten har betalat ut omkring en miljard skattekronor till organisationer och bolag med utpekade extrema islamister i ledningen under de senaste fem åren, visar en kartläggning av nyhetsbyrån Siren. En stor del av miljonerna har gått till friskolor.
– Om det finns brister av allvarligt slag som vi kan verifiera så stoppar vi skolorna, säger Maria Wassén, regionchef för region Söder på Skolinspektionen.

På Skolinspektionen, som bland annat bedömer ansökningar om att driva fristående skolor,  säger man att man följer uppgifterna i media och tar granskningen på allvar. Enligt Maria Wassén, myndighetens regionchef för region Söder, kommer man att inleda en utredning.

– Det är alltid allvarligt om det finns signaler på att elever inte får den värdegrund förmedlad till sig som de har rätt till enligt den svenska läroplanen.

Sedan den 1 januari 2019 kan Skolinspektionen göra ägar- och ledningsprövningar för att undvika att skolorna styrs av olämpliga personer.

– Om det finns brister av allvarligt slag som vi kan verifiera så stoppar vi skolorna, säger Maria Wassén.

Två skolor har stoppats

Sedan den nya lagstiftningen kom på plats har Skolinspektionen stängt två skolor på grund av våldsbejakande extremism. Enligt Maria Wassén arbetar myndigheten aktivt med att kontrollera de som sitter i friskolornas ägar- och ledningskrets.

– Men vi kan inte säga att en viss åsikt är felaktig eftersom vi har åsikts- och yttrandefrihet. Det vi gör är att aktivt kontrollera att elever får den värdegrund de har rätt till i skolan.

I dagsläget anser Maria Wassén inte att det finns behov för att se över myndighetens rutiner. Hon påpekar även att eventuella utredningar och inspektioner måste ske rättssäkert.

– Skolinspektionen är en myndighet och vi måste följa regelverket. Vi måste kunna verifiera det som ligger till grund för våra beslut.

Hårt kritiserad skola i granskningen

Totalt handlar det om drygt 50 bolag och organisationer som gjort affärer med stat och kommuner sedan 2015, enligt granskningen. Bland dem återfinns den hårt kritiserade Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, som i december 2019 stängdes av Skolinspektionen på grund av kopplingar till våldsbejakande extremism.

En annan skolkoncern, med verksamhet i de flesta Stockholmskommuner och några kommuner i Västmanland, har under perioden gjort affärer till ett värde om över 300 miljoner kronor, enligt Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer