Skolornas program mot mobbning sågas

Uppdaterad
Publicerad

Skolornas program mot mobbning fungerar så dåligt att de allihop får icke godkänt av Skolverket. I en utvärdering som presenteras i dag konstaterar Skolverket att programmen till och med kan göra problemen värre.

Mer än 13.000 elever i svenska skolan utsätts för mobbning. För att hjälpa dessa och se till att inte fler blir utsatta har det på senare år blivit allt vanligare att skolor köper in olika program för att motverka mobbning.

Skolverket har låtit forskare granska de åtta vanligaste och inget program får godkänt.

-Skolverket kan inte rekommendera något av programmen i sin helhet, säger Annika Hjelm, undervisningsråd på Skolverket.

Risk för ökad mobbning

-Två insatser riskerar att leda till ökad mobbning. Det handlar om schemalagda särskilda lektioner för alla klasser och elever som fungerar som observatörer eller rapportörer, till exempel kamratstödjare, konstaterar Helen Ängmo, tillförordnad generaldirektör på Skolverket.

Kamratstödjare ska fungera som de vuxnas öron och ögon:

-När man utser kamratstödjare är det ofta så att man väljer kamratstödjare i klassen och det är inte alltid så att man väljer den som är mest lämplig. Det har förekommit att man väljer en som kränker andra som kamratstödjare eller att man har valt en elev som redan är utsatt och blir än mer utsatt, så det finns kinkiga delar i det där, säger Annika Hjelm

Föräldrar mot mobbning

SVT har träffat Eva Wettborg och Monica Wester, föräldrar som har engagerat sig mot mobbning och mot det program som deras barn har haft i skolan, som kallas för SET (social och emotionell träning) och som Skolverket tar upp som exempel på ett av de program som kan upplevas som kränkande.

-Då ska man få känna på hur det är att inte bli insläppt i gemenskapen och alla ska få känna på det. Och jag kan förstå den tanken, men det kan bli förödande för den som faktiskt är utsatt. Jag skulle vilja se den arbetsplats som har sådana övningar, säger Eva Wettborg.

”Skolan gjorde inte tillräckligt”

Ludvig Wittborg som nu går på gymnasiet har inte själv blivit mobbad men han har sett andra bli utsatta :

-Jag tycker inte att skolan gjorde tillräckligt. De vågade inte ta hand om problemet. Jag tror att de vill förneka problemet för att skolan ska få en bra image, säger han.

Manualer fungerar inte

Totalt har 10.00 elever i årskurs 4-9 deltagit studien genom att låta sig intervjuas och svara på enkätundersökningar. Och Skolverket drar sin slutsats:

-De manualbaserade programmen är ett trubbigt verktyg mot mobbning. Vi förespråkar istället att man utgår från Skolverkets allmänna råd och systematiskt skapar en strategi utifrån skolans unika förutsättningar, säger Annika Hjelm.

-Den här rapporten borde hålla alla oss som jobbar för och i skolan vakna på nätterna, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Inger Haupt

inger.haupt@svt.se

Fakta: De granskade programmen

De åtta program som undersökts är:

• Friends

•SET

•Lions Quest

•Olweusprogrammet

•Farstametoden

•Skolkomet

•Skolmedling

•StegVis.

Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.